Schrijven. Het klinkt heerlijk en dat is het meestal ook, maar net als bij alle goede gewoonten – denk aan sporten, gezond eten, het huis opruimen of die lastige klus voor je werk – is het niet altijd gemakkelijk of leuk om eraan te beginnen. Het gevolg: je schrijft minder dan je wilt en wordt ontzettend creatief in het verzinnen van smoesjes. Wil je resultaat, dan zit er ook op de moeilijke dagen maar één ding op: zitten én schrijven. Met deze 5 tips gaat dat je in het vervolg gemakkelijker af.

1. Wees consistent, sla nooit vaker dan twee keer over

Wanneer kost schrijven of sporten het minste moeite? Wanneer je in een ritme zit, in een bepaalde flow. Op die momenten voelt ‘niet schrijven’ vreemder dan ‘wel schrijven’ en is het veel vanzelfsprekender om gewoon te beginnen. Wanneer wordt het moeilijk? Als die flow ontbreekt. Natuurlijk sla je af een toe een keer over, omdat je andere verplichtingen hebt, het niet uitkomt of simpelweg omdat je écht geen zin hebt. Geen probleem. Doe het alleen de dag erna niet weer. Door maximaal één keer over te slaan en nooit twee keer achter elkaar blijf je in de flow en voorkom je dat vast komt te zitten.

2. Doe de deur dicht, sluit afleiding buiten

Tsja, ligt voor de hand toch? Als je hem al niet letterlijk opvat (probeer het een keer, het werkt echt!), dan in elk geval figuurlijk. Om te schrijven, is het noodzakelijk dat je jezelf kunt afsluiten van alle afleidingen. Zorg ervoor dat er niets anders is om je op te concentreren dan je werk. Vind je dat moeilijk? Gebruik dan trucjes. Daar zijn er een hele hoop van!

  • Zo kun je je internet tijdelijk blokkeren via websites als Cold Turkey (Windows) of Stay Focused (Chrome) of Freedom (Mac).
  • Er komen dingen in je op die niets met het schrijven te maken hebben of je dat nu leuk vindt of niet. In plaats van direct daarmee aan de slag gaan, schrijf je ze even op, zodat je ze niet vergeet. Vervolgens ga je verder met schrijven tot je je doel hebt behaald.
  • Je kunt ook muziek luisteren (liefst instrumentaal) in de sfeer van je boek om sneller in de flow te komen en storende geluiden buiten te sluiten.
  • Ben je verslaafd aan je telefoon. Leg hem dan zo ver mogelijk buiten je bereik, liefst in een andere kamer of zelfs op een andere verdieping.
  • Vertel tegen de mensen om je heen dat je graag een bepaalde tijd ongestoord wil werken. Zet een timer als je jezelf wilt controleren.

3. Vergeet kritiek, het stemmetje in je hoofd doet even niet mee

Je kent dat gevoel vast. Je schrijft en dat kleine stemmetje in je hoofd blijft zeuren: het is allemaal niet goed, het loopt niet lekker, die zin is stom, etc. Je bent geneigd om ernaar te luisteren en te herschrijven. Vervolgens loop je vast. Niet doen dus.

Schrijven en herschrijven zijn twee heel verschillende taken. Ik hou ervan om ze te combineren (de meeste mensen niet), maar ik heb ook gemerkt dat het niet goed is voor je productiviteit. Door eerst te schrijven, je tekst weg te leggen en pas later te herschrijven, kom én blijf je gemakkelijker in de flow met als gevolg dat je meer en sneller schrijft.

4. Durf te experimenteren

Als er ergens ruimte is om te experimenteren, dan is het in de eerste versie van je tekst. Hou je dus nooit in. Het eindproduct verschijnt vanzelf, juist door af en toe buiten de lijntjes te kleuren. Probeer dus uit en leer ervan. Wanneer je stopt met experimenteren, stopt je groei. Het voordeel van experimenteren is ook: het hoeft niet te lukken en daarmee verlaag je de drempel voor jezelf om ermee te beginnen. Het enige doel dat je hebt is om woorden op papier te krijgen. That’s. About. It :-).

5. Vergeet voor even het resultaat

Ja, je wilt een mooi boek schrijven of een geweldige column, maar dat gaat alleen gebeuren als je blijft schrijven, beter wordt en jezelf de toestemming geeft om een slechte eerste versie te maken. Laat daarom het gewenste resultaat los als je een schrijfgewoonte wilt ontwikkelen. Het resultaat is voor later. Het enige resultaat dat telt, is dat je schrijft, niet wat je schrijft.

Klinkt suf? Klopt, maar het werkt wel. Bovendien zul je jezelf versteld doen staan over wat er allemaal verschijnt als je dat resultaat voor even wegdenkt.

Begin dus. Vandaag. Morgen. Al is het maar even. Experimenteer. Probeer. En sla nooit meer dan een keer over. Alleen op die manier haal jij je schrijfdoel en dat lukt dan sneller dan je denkt.

Wat is jouw beste tip om te blijven schrijven en smoesjes te verslaan?

Liefs,

Joyce