In ieder managementboek en spiritualiteitsepos vind je het terug: dankbaar zijn voor wat je hebt, is het begin van een weg naar meer. Ontevreden? Geen tijd om te laten zien dat je stiekem toch wel erg blij bent met hoe het je vergaat? Dan liggen hel en verdoemenis op de loer en zal het universum je aanvoer geluksmomenten afknijpen. En hoewel dat laatste verre van wetenschappelijk bewezen is, is het ook bewezen dat dankbaarheid goed is voor bijna alles in ons leven. En we doen er veel te weinig aan.

Ondankbaar kreng

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik kan nogal eens last hebben van vanzelfsprekendheid. Ik vind het vrij logisch dat ik gezond ben, ’s ochtends gewoon weer opsta, me kan douchen met warm water, geld heb voor lekker eten en fijne vrienden en familie om me heen zie die me in de watten leggen. Ik ben over het algemeen een vrij ondankbaar kreng. Want ja, natuurlijk ben ik dankbaar voor alles en iedereen in mijn leven…in theorie…maar in de praktijk heb ik het vaak ’te druk’ om aandacht te besteden aan dat positieve gevoel.

Meer seks? Tijd voor een beetje dankbaarheid

Oké, dat is niet helemaal waar, maar de universiteit van Berkely in California heeft wel zwart op wit staan dat een dankbaar iemand duidelijk beter slaapt, minder agressief is, gezonder leeft, creatiever is (!), zich minder depressief of angstig voelt, tevredener door het leven stapt en nog aardiger is voor zijn omgeving ook. Klinkt als een goed plan, want laten we eerlijk zijn: het kan altijd beter én creatiever.

Tips nodig om dankbaarder door het leven te gaan? Deze helpen mij op weg:

1. Schrijf ’s avonds voor je naar bed gaat 1 ding op waar je dankbaar voor bent

Een nieuwe gewoonte aanleren is altijd lastig. Je begint vol goede moed, doet het de tweede dag nog omdat je niet meteen wilt opgeven, de derde dag komt er iets tussen en de vierde dag wist je al niet meer dat je begonnen was.

Om een nieuwe gewoonte te laten slagen, zijn er een paar eigenschappen die je daar bij kunnen helpen:

  • Maak de gewoonte snel en klein: kies één ding waar je dankbaar voor bent. Eén ding, kom op, zelfs op de meest dramatische dag van je leven is er wel één ding dat goed ging.
  • Kies een vast tijdstip: een gewoonte slijt het snelste in (na 66 dagen) als je hem steeds op hetzelfde moment van de dag uitvoert. Net voor je naar bed gaat – en dat structureel – is dus een prima manier om van een actie een gewoonte te maken.
  • Zorg voor een herinnering: dat kan een reminder in je app zijn als je een app gebruikt (ik gebruik de Grid Diary voor iOs), maar ook een simpel kladblokje naast je wekker, een post-it bij je tandenborstel of een pen op je kussen.

2. Denk aan de slechte dingen

Wat? Ik moest toch dankbaar worden? Aan slechte dingen denk ik al genoeg! Klopt helemaal. Maar meestal denk je dan al negatief vooruit. Deze tip gaat meer over: denk eens aan de momenten waarop er echt iets mis was met je situatie. Hoe voelde je je toen? En hoe anders voel je je nu? Realiseer je het verschil. Is vandaag dan nog steeds zo slecht? Dat dacht ik…

3. Stel jezelf drie vragen

– Wat heb je gekregen van…?
– Wat heb gegeven aan…?
– Stel je wordt morgen wakker en hebt alleen de dingen over waar je vandaag dankbaar voor bent geweest….wat is dat?

4. Gebruik je zintuigen

Door onze zintuigen voelen (daar heb je ‘m al ;)) we veel beter wat het leven ons te bieden heeft. Ons hoofd kan ons voor de gek houden, onze ogen, neus, oren, mond en vingers zijn moeilijker om de tuin te leiden. Voel en zie (letterlijk) waar je dankbaar voor bent. Zien is geloven . Bevalt het je niet wat je ziet? Dan kun je altijd nog dankbaar zijn voor het feit dat je in elk geval nog kunt zien. Ook mooi.

5. Luister naar je zelf

Je denkt dat je niet anders doet, maar niets is minder waar. Kijk eens naar jezelf zoals een ander dat zou doen en luister eens naar wat je zegt (en denkt). De kans is groot dat die gedachten negatief zijn en negatief klinken. Zonde. Het is lastig, maar als je die negatieve gedachten kunt ombuigen naar een neutrale of zelfs positieve variant, voel je je direct stukken beter.

6. Glimlach

Ja, daar heb je dus geen zin in als je je niet dankbaar voelt. Snap ik. Maar je lichaam snapt dat niet. Sterker nog: je kunt je lichaam voor de gek houden. Als je glimlacht, stuurt je lichaam een shotje endorfine naar de hersenen waardoor je je beter voelt. Een goede reden om je dankbaar over te voelen.

Goed te doen, toch? Eigenlijk zonde dat we altijd te druk zijn voor dankbaarheid, want zoveel tijd hoeft het niet te kosten en als je ziet wat het je oplevert…laat die creativiteit dan maar komen!

Wat doe jij om dankbaar te blijven?
Joyce