Het jaar is nog geen maand oud en het ene na het andere bericht over huwelijksproblemen in bekend Nederland vliegt ons om de oren. Wendy en Erland waren de eerste die onlangs toegaven problemen te hebben, Nicolette Kluijver en haar man Joost hebben al bijna afscheid genomen en ook het huwelijk van Jody Bernal en zijn Melissa zit in zwaar weer. Is dit toeval of is ‘vechten voor je huwelijk’ de nieuwe trend?

Waarom we Arend en Aaltje niet gemakkelijk nadoen

We willen het nog steeds allemaal: die eeuwige, ene allesverslindende liefde die nooit overgaat. Om die liefde te bewijzen – aan elkaar en de buitenwereld – trouwen we en beloven we elkaar eeuwige trouw. Prachtig, maar hoe reëel is dat altijd en eeuwig nog in een omgeving die in recordtempo veranderingen op ons afstuurt?

Want waar LINDA.nieuws, de NOS, de Libelle en heel wat landelijke kranten vandaag melding maakten met het heuglijke nieuws dat Arend (102) en Aaltje (100) uit het Drentse Ruinen met hun 81 (!) jaar getrouwd het langst getrouwde stel van Nederland zijn, lijkt dat voor jongere generaties steeds minder weggelegd. Het feit dat dit nieuws bijna overal in de rubriek ‘opmerkelijk’ terecht komt, is veelzeggend. Maar waarom dan?

Natuurlijk, we trouwen later en moeten dus al behoorlijk oud worden om die 81 jaar samen vol te maken, maar er speelt meer. Zo hebben we anno 2019 wat extra factoren om rekening mee te houden:

1. Meer keus is meer stress

Aaltje en Arend vast wat minder matches dan ons Tinderaccount.

2. Meer te doen

En hebben stellen van nu met kleine kids, twee carrières en een agenda vol sociale verplichtingen ook net iets minder tijd voor elkaar dan vroeger gebruikelijk was.

3. Relatie is optioneel om te overleven

Tel daarbij op dat je vroeger het als vrouw alleen behoorlijk zwaar had (zowel economisch als sociaal), tegenwoordig is single zijn (ook als ouder) meer dan prima en kijkt niemand je meer meelijwekkend aan als je hebt gevochten voor je huwelijk en hebt ‘verloren’, want dat opent vanzelf weer nieuwe deuren of geeft je de kans om jezelf te leren kennen. Onze maatschappij is steeds individualistischer aan het worden, ook in de liefde.

4. Onze verwachtingen zijn torenhoog

En of dit vroeger anders was, dat moeten we Arend en Aaltje maar vragen, maar als je naar onze verwachtingen van nu kijkt, dan moet de liefde van ons leven wel heel veel boxen op onze wensenlijst aftikken. Van beest in bed tot beste vriend, van financieel onafhankelijk tot sociaal wonder, hij of zij heeft het ideaal gezien allemaal.

5. Onze aandachtspanne is kort(er)

En dan nog iets…het nadeel van een wereld waarin alles razendsnel gaat: we zijn ook extreem snel verveeld en uitgekeken. Niet alleen op je favo jeans of tv-programma, maar ook een partner kan ons steeds minder lang boeien. Ligt dat aan Wendy, Erland, Nicolette, Joost, Melissa, Jody of jou en mij? Nope, maar wel aan de tijd waarin we leven.

Van vluchten naar vechten?

De problemen die we hebben met langere relaties zijn dus helder en het aantal scheidingen is nog nooit zo hoog geweest (40%), maar met de nieuwe trend lijkt ook onze vechtlust aangewakkerd en raken we steeds meer bewust van het feit dat die ‘flawless’ relatie of partner niet bestaat.

Relatietherapeute Esther Perel geeft als tip om vooral niet altijd de zaken vanuit jouw eigen perspectief te kijken. Juist in deze individualistische maatschappij gaan we uit van het ‘ik’ in plaats van het ‘wij’. Erger je je aan je partner, bekijk situaties dan ook eens vanuit zijn of haar kant. En laat irritaties niet opstapelen, want voor je het weet moet je vechten voor je huwelijk. En hoewel dat bijna hip lijkt, is voorkomen toch beter dan genezen.

Met af en toe een robbertje vechten, zijn er – uitzondering of niet – over 10, 20 of 50 jaar vast nog nieuwe Arends en Aaltjes te vinden. O en nog een extra tip van de recordhouders zelf: ‘Vertrouwen en iedere dag zoenen,’ helpen in elk geval ;-).

Tips, verhalen, uitleg en tricks in ‘Ruimte voor liefde’

Wil je meer te weten komen over hoe mensen de liefde aanpakken in deze tijd en welke oplossingen, tips en tricks (ervarings)deskundigen geven over de liefde? Bestel ‘Ruimte voor liefde’ dan nu! Lees je direct alvast het eerste hoofdstuk gratis!

Foto: Linda.nl, oorspronkelijk: ANP