Schrijven is een bijzonder proces: als het lukt, geeft het je vleugels en een onoverwinnelijk gevoel, lukt het niet, voelt het als je grootste tegenstander en zie je er enorm tegenop. Hoe je schrijfmodus ook is op dit moment: ‘there is no elevator to succes, you have to take the stairs’.

 

Vandaag beklom ik alle trappen in Landgraaf meer dan 1 keer. Rennend. En toen ik aankwam en ze zag, dacht ik niet dat dat zou gaan lukken. Toch haal je de top altijd en deze tips maken dat altijd iets makkelijker, of het nou om schrijven gaat of om het beklimmen van trappen :).

 

1) Kies een tempo dat bij je past

 

Wil je te snel schrijven, dan is de kans groot dat je gaandeweg ergens naar adem moet happen en stil staat. Niet wat je wilt. Zoek daarom je eigen tempo. Een tempo dat prettig voelt en dat je kunt volhouden. Jezelf laten opfokken door anderen die per dag 10.000 woorden neerpennen heeft dus ook helemaal geen zin. Zoek een tempo waarin je boven komt en je resultaat behaalt, het gaat niet om de snelste tijd.

 

2) Zoek een buddy

 

Een lange weg afleggen is niemands hobby en reken maar dat je het onderweg zwaar krijgt. Op dat moment is het fijn als je mensen aan je zijde hebt die jou aanmoedigen en die jij kunt steunen. Samen is vaak beter en vooral leuker dan alleen. Hou het schrijven dus niet voor jezelf, kies een buddy en ga samen aan de slag.

 

3) Eyes on the price

 

Denk aan de beloning aan het eind: het uitzicht, de voldoening, jouw boek: het is de beklimming altijd waard, hoe zwaar het onderweg misschien ook voelt. Denk daaraan als je het lastig hebt.

 

4) Deel het op in stappen

 

In een keer die trappen naar boven sprinten? In een marathonsessie van een paar dagen naar het eind van je boek knallen? Misschien lukt het, maar de kans is groot dat je halverwege afhaakt of dat je kwaliteit van schrijven eronder lijdt. Knip die weg naar de top dus op in stappen en maak het overzichtelijk voor jezelf.

18698766_10208547782827265_70193449_o5) Keep on smiling

 

Jij wilt schrijven, niemand zegt dat je dat moet doen. Het is jouw droom en jouw ambitie. Geniet dus ook even van het proces, zelfs als het zwaar is. Makkelijke dingen hebben zelden waarde, dus juist als je het even moeilijk hebt, weet je dat je op de goede weg zit :).

 

Welke tips gebruik jij om de top te halen?