Vind je hardlopen, op de trein wachten, je huis poetsen, boodschappen doen, een wandelingetje maken of je tuin aanharken maar saai? Daar is een oplossing voor! Hoewel wij mensen officieel niet kunnen multitasken (al denken we van wel ;)), kunnen we wel twee activiteiten combineren die verschillend zijn. Een fysieke klus kun je dus prima tegelijk uitvoeren met het luisteren naar een podcast: win-win, zo leer je bij, zonder dat het ten koste gaat van je strakke velletje, die reis naar je favoriete stad, een schoon huis of een volle koelkast.

Het zal je niet verbazen, de meeste podcasts (een soort gratis Netflix voor radio) die ik volg, hebben te maken met schrijven, storytelling en startups. Er komen steeds meer Nederlandse podcasts, vaak geïnspireerd op hun oudere broertjes uit Amerika. Want in Amerika hebben ze de kunst van het podcasten al langer uitgevonden. Nooit meer zinloos wachten? Deze helpen je door de saaie momenten heen en maken je – on the go – nog slimmer ook. Hier zijn mijn favorieten!

1. Tim Ferriss Show

Een van de eerste podcasts die ik volgde en die ik nog steeds af en toe luister, is de Tim Ferriss Show van…je raadt het al: Tim Ferriss. Deze Amerikaans halfgod brak een jaar of tien geleden wereldwijd door met zijn ‘4 Hour’-boeken die gaan over beter (en slimmer) werken, beter sporten en beter eten. Hij ziet zichzelf als een menselijk proefkonijn en probeert zijn leven op alle vlakken te verbeteren. In zijn podcasts ontvangt hij gasten die het beste zijn in hun vakgebied (van atleten tot filmhelden, van schaakmeesters tot koks) om hen de geheimen van hun kennis te ontfutselen en daar zijn voordeel mee te doen. De afleveringen zijn vrij lang, meestal meer dan een uur, maar als je de gast interessant vindt, haal je er veel nieuwe informatie uit die je zelf ook weer kunt toepassen.

2. Jeff Goins

Jeff Goins is een self made blogger en schrijver uit Nashville. Hij werkte jarenlang in de communicatie, maar voelde zich altijd een schrijver…alleen: hij schreef niet. Tot hij dat ging doen en van zijn passie een miljoenen business maakte. Hij bereikt schrijvers over de hele wereld en is groot voorvechter van het opbouwen van ‘een portfolio life’, waarin je meerdere bezigheden naast elkaar hebt (voorloper van de ‘slashie’ die nu ook in Nederland voet aan de grond krijgt). Goins ontvangt ook regelmatig gasten en zijn podcast gaat vooral over onderwerpen die jou als creatieveling helpen om van je creativiteit je werk te maken. Meestal verschijnen er twee uitzendingen per week van ongeveer 35 minuten.

3. Joanna Penn

De Britse Joanna Penn heeft een podcast onder haar bedrijfsnaam The Creative Penn en ook zij werkt vaak met gasten die ze interviewt over: inspiratie, schrijven, creativiteit, een boek publiceren, boek marketing en ondernemerschap.

4. Sean Wes

Sean Wes is een van mijn recentere ontdekkingen. Op woensdag en vrijdag (uiteraard altijd terug te luisteren) amuseert hij zijn luisteraars met podcasts over hoe je als ondernemer het beste je marketing kunt doen, hoe je professioneel bent richting je klanten, hoe je van je passie je beroep kunt maken, hoe je kunt leren en groeien van fouten en hoe je je businessdoelen kunt halen.

5. The selfpublishing podcast

In Amerika is het publiceren van boeken zonder uitgeverij (self publishing) een groeiende markt. Steeds meer schrijvers kiezen – mede dankzij het grote afzetgebied en de vrijheid die ze moeten inleveren aan traditionele uitgevers – om hun boeken in eigen beheer uit te geven. In deze podcast laten fulltime schrijvers Johnny B. Truant, David Wright en Sean Platt in leuke interviews zien hoe jij het beste om kunt gaan met alle uitdagingen die ‘eigen beheer’ met zich meebrengt. De tips zijn bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar ook prima te vertalen naar Nederland.

Deze podcasts luister ik wekelijks. Welke luister jij en mag ik echt niet missen?

Joyce