Je kunt het je misschien niet voorstellen – ik ook niet, met mijn 6 jaar huwelijk op de teller – maar er zijn mensen al 45(!) jaar getrouwd. Zoals mijn ouders. Vandaag precies op de dag. Bijna een halve eeuw geleden beloofden ze elkaar plechtig om samen te blijven en niet alleen dat, maar ook om er voor elkaar te zijn, elkaar lief te hebben en niet de tent uit te vechten als het een keer wat minder zou gaan. De ultieme relatietest en dat is ze gelukt. Ik was benieuwd hoe en vroeg ze naar hun drie belangrijkste tips voor een goed huwelijk.

Tip 1: geef vertrouwen

Oftewel: ga er altijd van uit dat de ander het beste met je voor heeft, niet in zeven sloten tegelijk loopt of direct zwicht als er iemand aanklopt die (volgens jouw maatstaven) een net iets lekkerder hapje is dan jij. Je partner heeft jou gekozen, dus je mag er best op vertrouwen dat hij of zij daar nog steeds heel goede redenen voor heeft. Een basis van vertrouwen geeft ruimte en laat dat net zijn wat een lange relatie nodig heeft om niet als verstikkend te worden ervaren. Nog een voordeel: door vertrouwen te hebben in je partner,  versterk je ook zijn of haar zelfvertrouwen enorm. En daar worden mensen happy van. Door in jezelf te vertrouwen, in de ander en in jullie band geef je je relatie een stevige basis. Win-win dus als het aankomt op een relatietest en volgens papa en mama een absolute must voor een goed huwelijk.

Tip 2: blijf samen lachen

Je kent ze wel, die zure types die zeggen ‘dat het lachen je vergaat’ als je in het huwelijksbootje stapt. Als dat gebeurt, dan heb je volgens mijn ouders zeker een probleem, want blijven lachen is voor hen een groot goed in hun relatie. Of het nou om de inside jokes grinnikt die verder niemand begrijpt, glimlacht om herinneringen of plat ligt om elkaars stommiteiten…humor fixes (almost) everything. Het versterkt je band, relativeert slecht nieuws, verbetert je humeur en versterkt jullie band. Blijf lachen dus, bij voorkeur samen en om dezelfde dingen ;-).

Tip 3: stel samen nieuwe doelen

Jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen doe je door nieuwe doelen te stellen en die na te streven. Zonder doel, geen uitdaging. Zonder uitdaging, geen reden om je best te blijven doen en die extra stap te zetten. Dat geldt ook voor je relatie. Als de eerste verliefdheid verdwenen is en je relatie zijn ritme vindt, ligt het risico op de loer dat je indut. Hoewel sleur af en toe niet te voorkomen is (we willen in een lange relatie juist ook stabiliteit), is het leuk houden van een lange relatie vooral gebaat bij nieuwe uitdagingen. Als je – naast je eigen persoonlijke doelen – ook samen nieuwe doelen stelt waar je als team aan kunt werken, houdt dat je relatie fris en uitdagend. Teamwork for life dus!

Dit waren de tips van mijn ouders die hen de afgelopen 45 jaar goed hebben geholpen om iedere relatietest te doorstaan. Welke tips pas jij ook toe? Of heb je een ander geheim voor jouw eigen long life love affair? Let me know via social, ik ben benieuwd!

Liefs,

joyce spijker

 

 

 

 

Meer tips over de liefde, check dan mijn boek ‘Ruimte voor liefde’ en lees het eerste hoofdstuk al gratis!