Fun facts

* Na een succesvol debuut lukte mijn tweede boek voor geen meter en bezweek ik onder de zelfopgelegde druk en verwachtingen. Ik maakte het af, maar bracht het uiteindelijk niet uit. Ik breng alleen uit waar ik echt tevreden over ben, simpelweg omdat ik vind dat de lezer dat verdient. Noemen ze perfectionisme. Of faalangst. Of imposter syndrome. And it’s still coming back with every new book.
* Ik ben gek op notitieboekjes met ruitjes (of bullets van Leuchtturm, the best!), mensen die hun afspraken nakomen, deze tijd met al zijn trends en mogelijkheden, pure chocolade (who am I kidding, eigenlijk alles met cacao), net haalbare deadlines, werken waar en wanneer ik wil en iets maken wat er nog niet was.
* Ik heb een hekel aan mensen die alleen denken in problemen en beren op de weg zien, vergaderingen zonder duidelijke agenda of resultaat, mensen die wel praten maar niks zeggen, ontbijtnetwerkclubs en verhalen die niet gelezen worden.
* Ik ben een streber, wil altijd blijven leren, van nature een realist (sommige mensen noemen dat een pessimist ;-)), ga uit van het goede van de mens en ik denk dat alles wat je wil ook kan: misschien niet snel of eenvoudig, maar if you put your mind to it, you can. Hard werken loont.

‘There is no friend as loyal as a book’ – Ernest Hemingway

Het moment dat ik voor het eerst de kracht van verhalen ontdekte, staat nog scherp op mijn netvlies. In een omgeving waarin ik me altijd een beetje anders voelde, zorgden boeken voor een nieuw universum vol avonturen en nieuwe vriendjes. Ik vond het te gek, maar mijn liefde voor lezen maakte me in de klas verre van populair. Lezen was niet voor the cool kids, dat werd al snel duidelijk.

Tien jaar later schreef ik mijn eerste verhaal. Twee pagina’s voor een verhalenwedstrijd en het vuur dat ik tien jaar eerder al in de bieb voelde, was terug maar nu voor het schrijven. Hoe was het mogelijk dat je met alleen letters een complete wereld tot leven kon laten komen? Ik vond het fantastisch! Maar geleerd van tien jaar eerder, liet ik dat al snel voor wat het was. Want als je met lezen als ‘een rare’ werd bestempeld, dan was schrijven al helemaal geen optie.

Toch bleek niks minder waar. Waar ik lees om te disconnecten van de wereld, is schrijven en verhalen vertellen juist een manier om contact te maken. Door mijn ervaring als communicatieadviseur weet ik wat de juiste boodschap voor effect kan hebben en dankzij mijn ervaring als fictieschrijver kan ik die boodschappen verpakken in verhalen die aan je blijven kleven. De ideale basis voor mijn creatieve werk, maar ook voor jouw brand story, want het geeft me voldoening om met mijn talent jouw teksten net dat beetje extra te geven. De wereld kan nooit genoeg mooie verhalen hebben.

Liefs,

joyce spijker

Boring facts

* Master of Arts, Nederlandse- taal- en letterkunde aan de RU Nijmegen, moderne letterkunde
* + 10 jaar ervaring communicatieadviseur
* Tekende in 2012 mijn eerste two bookdeal bij Meulenhoff Boekerij
* Ik bracht er ‘Spotlight’ en In de familie’ uit
* In 2016 startte ik als ondernemer
* Ik schreef 1000+ blogs en coachte ca 500 mensen online en offline met schrijven
* In 2018 tekende ik een two bookdeal bij Ambo|Anthos
* In 2019 gaf ik zelf ‘Ruimte voor liefde’ uit
* In 2019 verscheen ‘Volg me’ bij Ambo|Anthos
* In de zomer van 2021 verschijnt mijn nieuwe thriller bij Ambo|Anthos

Interview

Zin om een lang interview te lezen over mij, mijn roots en vooral mijn ideeen over schrijven, werk, motivatie en ondernemen? Lees dan dit mooie interview van IJVR.