Over drie weken is het al zover: NaNoWriMo!

Na-no-wri-wat?? De kans dat je dat denkt bij deze titel is best groot. Toch is de NaNoWriMo-maand inmiddels – vanuit Amerika, hoe kan het ook anders – overgewaaid naar alle continenten. NaNoWriMo is de afkorting voor National Novel Writing Month, oftewel: de maand waarop iedereen die ooit een boek wilde schrijven eindelijk volle bak aan de slag gaat!

“We zijn vooral goed in het ‘willen schrijven’ en in het ‘uitstellen’, maar iets minder in het ‘daadwerlijk doen’”

En dat werkt! In Nederland willen naar verluid 1 miljoen mensen een boek schrijven, in Amerika staat die teller op 200 miljoen. En die hebben een steuntje in de rug nodig, want zoals we allemaal weten, zijn we vooral goed in het ‘willen schrijven’ en in het ‘uitstellen’, maar iets minder in het ‘daadwerlijk doen’. NaNoWriMo is daar de oplossing voor en de ultieme stok achter de deur!

Hoe werkt het?
De basis van NaNoWriMo is simpel: je kiest een bepaalde tijdsperiode uit (de maand november) waarin je je (naast de verplichte dingen in je leven, je moet nog steeds naar je werk, het huishouden doen en je kinderen eten geven ;-)) je boek prioriteit 1 geeft. In die maand probeer je dus zoveel mogelijk te schrijven. Het ultieme doel is: 50.000 woorden.
En dat lijkt niet alleen veel (voor je beeld: een gemiddeld boek is rond de 80.000 woorden), dat is het ook. Hoe krijg je dat dan toch voor elkaar? Twee dingen:

  • NaNoWriMo is bedoeld om je vooruit te helpen. Alleen tekst die al bestaat, kan immers herschreven worden. Dat is precies waar deze uitdaging zich op richt: kilometers maken en een eerste versie schrijven. Het hoeft niet perfect, het hoeft alleen af. Perfect komt later wel. Niet herschrijven dus, gewoon iedere dag woordjes knallen en de dag daarna verder zonder om te kijken.
  • Schrijven is een erg individueel proces. Niet tijdens NaNoWriMo: dan werk je immers samen aan eenzelfde doel. Mensen zoeken elkaar dan ook op. Offline in schrijfcafé ‘s, bibliotheken of koffietentjes en online via de site nanowrimo.org en op social media via #nanowrimo. Op de site kun je bijvoorbeeld iedere dag je resultaten bekend maken (de tekst of het aantal geschreven woorden), zijn er meet-ups, webinars en wordt je aangemoedigd door andere deelnemers. Als dat niet motiverend is!

Hoe zorg je dan dat je niet op 1 november voor je uit zit te staren?

Hebben we een oplossing voor :-):

  1. Denk komende week alvast na over je project
    Waar wil je aan werken? Wordt het een project dat al jaren suddert of ga je aan iets gloednieuws beginnen? Fictie of non-fictie? Misschien ga je wel je blog carrière een boost geven en iedere dag blogs schrijven, zodat je een voorraad hebt. Alles mag natuurlijk, zolang je maar schrijft. Als je weet waar je aan werkt, kun je direct beginnen!
  2. Plan iedere dag tijd in in je agenda waarin je niet wordt gestoord
    Het is geweldig als dit iedere dag hetzelfde tijdstip is, maar dat lukt vaak niet goed. Probeer er toch naar te streven en zet je schrijftijd (of dat nu 30 minuten is of 3 uur) in je agenda. Herinner je jezelf aan die tijd door een alarm in te zetten 10 minuten voor je schrijftijd in gaat, dan vergeet je het niet. En zorg dat je zo min mogelijk wordt afgeleid (of jezelf afleidt). Dus internet even blokkeren (Freedom of SelfControl app), telefoon in een andere kamer en je huisgenoten melden dat je niet bereikbaar bent. Door gefocust te werken doe je veel in (relatief) weinig tijd.
  3. Doe mee aan de Nanowrimo 500 woorden challenge
    Heb je nog geen onderwerp waar je over wilt schrijven of loop je vast met je project, maar wil je blijven schrijven, dan is het handig wanneer je een opdracht krijgt aangereikt van mij :-). Door mee te doen aan de gratis Nanowrimo challenge krijg je 30 dagen lang een mail van mij in je postvak met daarin een schrijfopdracht, zodat je geen excuus meer hebt om die dag aan het werk te gaan en blijf je jouw schrijfroutine opbouwen. Het voordeel daarvan is dat je ritme en een gewoonte opbouwt, waardoor het schrijven je steeds gemakkelijker af gaat.

[magicactionbox]

Liefs,

 

Joyce