Ik schrijf zelden in een vaste vorm. Ik hou van romans, thrillers, scripts of korte verhalen en ik vind het fijn om mezelf steeds opnieuw uit te dagen en de grenzen van genres op te zoeken. Toch is er in mijn fictie een duidelijke rode draad te herkennen: alles wat ik schrijf gaat over thema’s als ‘erkenning’, ‘zien en gezien worden’, ‘on stage en off stage’, hoe dat van invloed is op onze relaties en over de tijd waarin we leven en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Mijn werk wordt het meest gelezen door dertigers en veertigers (maar is uiteraard voor iedereen).

Daarom heb ik een genre bedacht dat niet vastzit aan een genre, maar wel deze thematiek vangt: Millennial Noir.

MILLENNIAL NOIR

Millennial Noir duikt in de schaduwkanten van het stadsleven, met een echo van de sfeervolle spanning en morele dubbelzinnigheid van klassieke noir, maar met een eigentijds tintje. Deze verhalen spelen zich af tegen de achtergrond van moderne steden en verkennen de unieke uitdagingen en aspiraties van de millennial generatie.

In dit genre zijn de hoofdpersonen geen keiharde detectives, maar ambitieuze young professionals, digital nomads, startup-oprichters, influencers en freelancers die navigeren door het complexe stadsleven en zoeken naar zingeving. Ze worstelen met onderwerpen als sociale status, hoge verwachtingen van zichzelf en de buitenwereld, het ontwikkelen van relaties en de zoektocht naar authenticiteit in een tijdperk van sociale media. Het gevoel van kansen en desillusies is nooit ver weg.

Relaties, vaak beladen met zijn eigen uitdagingen van het digitale tijdperk, spelen een centrale rol. Romances beginnen met een ‘swipe’ naar rechts, maar hebben consequenties in de echte wereld, waardoor personages soms in andermans problemen of morele dilemma’s terechtkomen.

De omgeving is net zo goed een personage als de individuen – bruisende steden die nooit slapen, waar de gloed van technologie concurreert met de neonlichten en waar dromen in een oogwenk kunnen worden verwezenlijkt of verbrijzeld.

In de kern vat Millennial Noir de essentie van een generatie die streeft naar betekenis en verbondenheid in een wereld die zowel wonderlijk connected als isolerend is, waar elke keuze kan leiden tot onverwachte gevolgen en waar de grens tussen goed en kwaad vaak wordt vervaagd door ambitie, liefde en technologie.