Monica Geuze en Lars Veldwijk zijn uit elkaar. ‘Wie?’ denkt de ene helft van Nederland en ‘o nee’, was de reactie van menig ander toen ze afgelopen week tegelijk het slechte nieuws naar buiten brachten. De vlogger (Monica) en voetballer (Lars) waren drie jaar samen, maar hun liefde is voorbij. Niks een leven lang gelukkig in een nieuw droomhuis: de barstjes die de afgelopen jaren waren ontstaan, bleken te groot om nog te repareren. Verdrietig genoeg. En toch kregen ook zij ook te maken met het vooroordeel waar mensen steeds vaker mee strooien: ze zouden niet voor hun relatie hebben gevochten. Niks bleek minder waar.
“Dit was geen ‘ik heb er geen zin meer in’ breuk, maar eentje van een stel dat verdriet had over wat er verloren was gegaan.”
Relatietherapie
Want dat er wel degelijk was gestreden, deelde Monica deze week in een bijzondere, eerlijke vlog. Een vlog waarin ze vol verdriet, maar zonder omhaal, vertelde wat er speelde. Dat ze al bijna een jaar geleden merkten dat ze uit elkaar groeiden, er issues waren die woekerden en ze vervolgens hulp zochten. Dat ze kozen voor relatietherapie en dat dit een tijdje heel goed hielp. Maar ook dat die goede voornemens en nieuwe gewoonten ten onder gingen in de waan van de dag. Die waan van de dag waarin een klein meisje aandacht vroeg, carrières eisen stelden en het leven simpelweg te snel ging om nog terug te schakelen. Een situatie die bijna alle jonge ouders kennen en die meer van een relatie vraagt dan je vooraf misschien dacht. Het is niet voor niks dat alle relaties volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman een relatiedip krijgen en dat 1 op de 3 van de relaties binnen 3 jaar na de geboorte van het oudste kind strandt.
Monica’s boodschap was helder. Dit was geen simpele ‘ik heb er geen zin meer in’ breuk, maar eentje van een stel dat verdriet had over wat er verloren was gegaan, maar vasthield aan de toekomst van een behouden vriendschap, voor elkaar en voor die kleine meid.
“Monica schaamde zich, zoals zovelen van ons zouden doen.”
Schaamte
‘Maar waarom dan zo lang geen kik tot het hoge woord eruit was? Als vlogger deel je toch alles met je volgers’, verscheen er in de comments. Het antwoord is simpel. Bij zoiets ingrijpends ga je niet over een nacht ijs. Dat doet geen enkel stel. En vertellen dat je na nog geen jaar na de geboorte van je kleintje onderling problemen hebt, vindt niemand leuk. Monica schaamde zich, zoals zovelen van ons zouden doen. Schaamte omdat het niet vanzelf gaat terwijl we dat wel verwachten, schaamte omdat we denken dat we de enige zijn en schaamte omdat het soms gewoon niet lukt. Dat gooi je niet online zonder dat je zelf weet waar je staat en dat maakt je niet tot een ‘makkelijke opgever’, maar tot een mens.
“Mensen die uit elkaar gaan en zichzelf opnieuw moeten terugvinden, hebben het moeilijk zat. Geef ze wat extra liefde, we veroordelen al genoeg.”
Oordelen leidt tot niks
Relatietherapie helpt je soms om de liefde weer terug te vinden en soms laat het inzien dat een andere weg beter is. Praten en doen (met elkaar of met een therapeut) helpt, welke uitkomst er uiteindelijk ook volgt. Wat niet helpt? Mensen veroordelen zonder dat je ze kent en roepen dat ze er onvoldoende aan hebben gedaan. Mensen die uit elkaar gaan – of dat nu na een paar maanden, een paar jaar of een paar decennia is – en zichzelf opnieuw moeten terugvinden, hebben het moeilijk zat. Geef ze wat extra liefde, we veroordelen al genoeg.
Meer lezen over de liefde en hoe anderen dat aanpakken? Lees het eerste hoofdstuk van ‘Ruimte voor liefde’ gratis.