In de liefde is er één relatievorm die al eeuwenlang het monopolie heeft: de ‘monogame, prins op het witte paard voor altijd en eeuwig variant’. Maar hoe haalbaar is dat happily ever after nog nu ons leven steeds langer duurt, we steeds dynamischer leven en ons bereik steeds groter wordt? Kan het nog: een leven lang gelukkig samen zijn met je Ware? Of is het tijd om het anders te doen en onze standaard relatievorm een drastische update te geven?
Gefrustreerd in de liefde
Natuurlijk zijn er – net als vroeger – stellen die hun hele leven samen blijven, nog steeds. Ik ben met mijn 17 jaar al best een eind op weg, maar als ik om me heen kijk, is dat eerder de uitzondering dan de regel. Veel meer mensen zijn gefrustreerd in de liefde. De ene vriendin is belazerd door haar ex en het vertrouwen in mannen kwijt, een ander klaagt dat mannen nauwelijks nog moeite doen en een vriend merkt dat de magie tussen hem en zijn vriendin na een paar jaar ver te zoeken is en kijkt heimelijk verder. Gek? Verre van, als we de bekende relatietherapeute Esther Perel mogen geloven. Zij vertelt in haar TED Talks en boeken meermaals hoe langdurige liefde en lust een onmogelijke combinatie zijn.
De zoektocht naar het onmogelijke
We willen namelijk het onmogelijke: een partner die ons alles geeft wat we nodig hebben. Hij (of zij) is onze beste vriend, geilste sekspartner, beste prater, ultieme ouder van ons kind en meest verzorgende en liefhebbende echtgenoot. En eerlijk: wie kan dat? Who has it all? Niemand. Ook wijzelf niet, nobody’s perfect, right? En dat is helemaal niet erg. Sterker nog: het is ontzettend menselijk. En natuurlijk kun je niet én het zorgzame, liefdevolle thuis voor iemand zijn en tegelijk een nieuwe spannende fling. Die twee gaan simpelweg niet samen. Ligt niet aan jou, dat is de natuur. Niet erg dus. Behalve als je dat wel verwacht en bij iedereen de lat te hoog legt. Dat is een recept voor ellende.
Pleit ik dan voor een lagere lat? Nope, zeker niet. Je liefde is belangrijk, dus het is ook belangrijk dat die aan je eisen voldoet. Maar een beetje inzicht in hoe realistisch die eisen nog zijn, is misschien verhelderend. Zeker in deze tijd, waarin dat levenslang lastig wordt.
Times are changing
Natuurlijk moet je gaan voor ultiem geluk (wat dat ook voor jou betekent), maar de vorm waarin dat ultieme geluk zich aftekent, hoeft allang niet meer in die levenslange relatie te zijn. Kan ook bijna niet als je naar onze tijd kijkt. Ons sprookjesachtige liefdesbeeld is namelijk ontstaan in een tijd die nauwelijks meer op de onze lijkt. Vroeger was levenslang namelijk een stuk korter dan nu. Was toen 30 al best op leeftijd, tegenwoordig tikken we met gemak de driedubbele leeftijd aan. En gingen innovaties vroeger langzaam (denk aan je opa en oma die verrukt waren over de eerste fiets in hun straatbeeld en waar pas jaren later de eerste auto’s verschenen), vandaag volgen veranderingen elkaar op in moordend tempo. Kijk alleen al naar de techniek. Kwamen opa en oma het dorp niet uit en hadden ze de keuze uit de leeftijdsgenoten uit de buurt, wij hebben dankzij social media een 24/7 wereldwijd datingparadijs tot onze beschikking.
Dus dat ideaal van toen…past misschien een stuk minder bij de tijd van nu.
Een 21e eeuws antwoord op happily ever after
Tijd dus voor een oplossing, want liefde is te mooi om er teleurgesteld in te raken. Maar wat kan dat zijn? Uit de interviews in mijn boek ‘Ruimte voor liefde’ merkte ik dat mensen die gelukkig zijn in de liefde, vaak veel flexibeler in hun relatie staan dan de mensen die vasthouden aan dat oude ideaalbeeld. Zij kozen ervoor om geen liefde te vinden die ze in het plaatje konden proppen, maar ze pasten de vorm aan aan de liefde die ze voelden. Of dat nou met zijn tweeën was, met zijn drieën, in een open relatie of misschien als datende single. Ik denk dat daar een sleutel van succes ligt. Flexibeler omgaan met de vorm, durven te experimenteren en kijken wat echt bij jou past. Dat scheelt in elk geval heel wat frustratie of schuldgevoel als je niet in dat oude beeld past.
Wat vind jij?
Ik denk dat we een update nodig hebben en we ons ideeën over een ‘ideale relatie’ naar 2018 moeten trekken. Wat denk jij? ? Ben jij voor ‘happily ever after’ of zie je levenslang niet meer zitten? Let me know via social media of per email :)!
PS. Vanaf volgende week kun je – vanaf deze site – alvast het eerste hoofdstuk van ‘Ruimte voor liefde lezen’ en laat hij ook nog voor Valentijnsdag verschijnen, dus het ideale cadeau voor jouw geheime liefde!