De vraag die me het vaakst in boekhandels en op feestjes wordt gesteld over een nieuw boek is: waar haal je de inspiratie vandaan?! Alsof dat het lastigste deel is van het schrijven van een nieuw boek: de inspiratie. Gelukkig is dat niet het geval, maar toch is het vaak zoeken naar ‘welk verhaal sterk genoeg is voor een boek’. Er zit dus wel een kern van waarheid in die vraag, want je kunt niet naar de winkel of een online shop voor een ‘boekidee’ en ik heb ook nog nooit een zwart kistje gevonden in het bos dat vol zat met inspiratie. Toch ligt het veel meer voor het oprapen dan je zou denken…als je maar weet waar je moet zoeken.
“Toch ligt het veel meer voor het oprapen dan je zou denken…als je maar weet waar je moet zoeken”
1. Blijf dicht bij jezelf
Veel nieuwe schrijvers zijn geneigd om een verhaal te ‘verzinnen’ dat ver van hun eigen beleefwereld afstaat. Dat kan prima werken (ik vind het zelf heel fijn om bijvoorbeeld een decor te kiezen dat ik niet heel goed ken), maar het is vaak gemakkelijker en beter om iets te pakken waar je al affiniteit mee hebt en dat je goed kent. Je kunt iets kiezen dat dicht bij jezelf ligt door voor personages te gaan die op jezelf lijken (of op mensen in je omgeving) of door een decor te kiezen dat past (denk dan aan beroepen, locaties etc.)
Je vraagt je misschien af: wat is er boeiend aan mijn leven? Maar als je goed terugdenkt aan wat je zelf in je leven hebt meegemaakt of gezien, dan komt er meer bruikbaar materiaal naar boven dan je denkt. En het mooie is: jij kent die verhalen beter dan een ander en bent door die insteek altijd origineel en authentiek.Tip: schrijf de 5 herinneringen/gebeurtenissen op in je leven die het meeste indruk maakten en waarom. Probeer die ‘los’ te maken van je eigen realiteit en bedenk ‘wat er ook had kunnen gebeuren’ op die momenten.
2. Zet je zesde zintuig aan
De kans dat je door je dagelijks leven loopt zonder echt aandacht te hebben voor de mensen en dingen om je heen die je als normaal beschouwt, is groot. Maar goed ook, want we hebben immers maar beperkte energie en moeten ook veel handelingen op de automatische piloot verrichten. Toch is het de moeite om af en toe je ‘zesde zintuig’ eens aan te zetten. Dat betekent niet dat je opeens met andere werelden gaat communiceren, maar wel dat je vanuit je schrijversbrein kijkt naar de wereld om je heen.
Wat valt je op? Wat is er gek, mooi, bijzonder, vreemd? Wat zou die man tegenover je op het perron denken? Waar gaat zij met dat hondje naartoe? Wat is er gebeurt met het meisje met die sigaret? Kijk anders en zet je fantasie aan het werk. Voor je het weet heb je een stapel nieuwe verhalen.Tip: oefen elke dag een keer met anders kijken, het liefst in een omgeving waar meer mensen zijn. Kijk naar de mensen om je heen en observeer. Kies er een paar uit en probeer een verhaal te bedenken waar deze mensen in figureren.
“Oefen elke dag een keer met anders kijken, het liefst in een omgeving waar meer mensen zijn”
3. Ga met andere mensen in gesprek en vervang praten door luisteren
Als je toch bezig bent met het ‘bestuderen’ van anderen, let daar dan ook eens op in je gesprekken. We zijn bijna allemaal geneigd om meer te praten dan te luisteren naar elkaar, terwijl dat laatste juist dé manier is om aan nieuwe verhalen te komen. Vraag in een gesprek eens door. Je hoeft er geen verhoor van te maken, maar door geïnteresseerd te zijn in (drijfveren van de) ander kom je vaak tot bijzondere inzichten.Tip: kies bij iedere netwerkborrel, feestje, verjaardag, stapavond iemand uit bij wie je dit doet. Het is vermoeiend om het te blijven doen, maar je zult verstelt staan wat er gebeurt en wat je hoort als je iemand de kans geeft om écht zijn verhaal te doen.
“Vraag in een gesprek eens door. Je hoeft er geen verhoor van te maken, maar door geïnteresseerd te zijn in (drijfveren van de) ander kom je vaak tot bijzondere inzichten”
4. Gebruik internet
Internet is het grootste cadeautje voor een schrijver, want je kunt er ALLES vinden. Maak daar gebruik van. Natuurlijk is het handig om factchecking te doen over wat je vindt, maar juist voor die inspiratiefase is internet het medium om je te inspireren. Kijk naar opmerkelijke artikelen in kranten en klik door, zolang tot je een onderwerp vindt waar je mee vooruit kan. Pas op, nadat je je verhaal hebt gemaakt en gecheckt, is internet afleider nummer 1 en kunnen vooral de social media sites je werk aardig in de weg staan. Gebruik internet dus in je voordeel en laat je er niet teveel door afleiden.
Bonustip: Heb je sites, artikelen, filmpjes of muziek gevonden die je vind passen bij je nieuwe boek, sla ze dan op in Pocket. Pocket is een website en app waar je met een klik sites in opslaat (en kunt ordenen door tags aan te brengen), ideaal voor je research.
Gebruik jij ook een van deze technieken? Waar haal jij zelf je inspiratie vandaan?
Liefs,
Meer tips over de liefde, check dan mijn boek ‘Ruimte voor liefde’ en lees het eerste hoofdstuk al gratis!