Interview

Zin om een lang interview te lezen over mij, mijn roots en vooral mijn ideeen over schrijven, werk, motivatie en ondernemen? Lees dan dit mooie interview van IJVR.

Boring facts:
* Master of Arts, Nederlandse- taal- en letterkunde aan de RU Nijmegen, moderne letterkunde
* Werkte 10 jaar als communicatieadviseur voor de overheid
* Tekende in 2012 mijn eerste two bookdeal bij Meulenhoff Boekerij
* In 2013 verscheen mijn debuutroman ‘Spotlight’ over de wereld van de showbizz
* In 2016 startte ik als zelfstandig ondernemer en schreef 500+ blogs voor ondernemer en coachte ca 1000 mensen online en offline met schrijven
* In 2016 volgde thriller ‘In de familie’, een politiek familiedrama
* In 2018 tekende ik een two bookdeal bij Ambo|Anthos
* In 2019 gaf ik zelf ‘Ruimte voor liefde’ uit, een non-fictie interviewboek over liefde in deze tijd
* In 2019 verscheen ‘Volg me’, een thriller over de wereld van influencers en invloed

Fun facts:
* Na een succesvol debuut lukte mijn tweede boek voor geen meter en bezweek ik onder de zelfopgelegde druk en verwachtingen. Ik maakte het af, maar bracht het uiteindelijk niet uit. Niet goed, betekent voor mij niet publiceren. Ik breng alleen uit waar ik echt tevreden over ben, simpelweg omdat ik vind dat de lezer dat verdient. Noemen ze perfectionisme. Of faalangst. Of imposter syndrome. And it’s still coming back with every new book.
* Ik ben gek op notitieboekjes met ruitjes (of bullets van Leuchtturm, the best!), mensen die hun afspraken nakomen, deze tijd met al zijn trends en mogelijkheden, pure chocolade (who am I kidding, eigenlijk alles met cacao), net haalbare deadlines, werken waar en wanneer ik wil en iets maken wat er nog niet was.
* Ik heb een hekel aan mensen die alleen denken in problemen en beren op de weg zien, vergaderingen zonder duidelijke agenda of resultaat, mensen die wel praten maar niks zeggen, ontbijtnetwerkclubs en verhalen die niet gelezen worden.
* Ik ben een streber, wil altijd blijven leren, van nature een realist (sommige mensen noemen dat een pessimist ;-)), ga uit van het goede van de mens en ik denk dat alles wat je wil ook kan: misschien niet snel of eenvoudig, maar if you put your mind to it, you can. Hard werken loont.

‘There is no friend as loyal as a book’ – Ernest Hemingway, author

Ik ben een story-aholic. Altijd al geweest. Vanaf het moment dat ik de schatkamer ontdekte die de bibliotheek heet, veroverden boeken mijn hart en iedere minuut van mijn vrije tijd. En nog steeds zoek ik ontspanning, troost en avontuur in boeken, de bioscoop, het theater of een goede Netflixserie als ik me-time nodig heb, me wil verwonderen of laten meevoeren naar een andere wereld.

Het moment dat ik voor het eerst de kracht van verhalen ontdekte, staat nog scherp op mijn netvlies. In een omgeving waarin ik me altijd een beetje anders voelde, zorgden boeken voor een nieuw universum vol avonturen en nieuwe vriendjes. Ik vond het te gek, maar mijn liefde voor lezen maakte me in de klas verre van populair. Lezen was niet voor the cool kids, dat werd al snel duidelijk.

Tien jaar later schreef ik mijn eerste verhaal. Twee pagina’s voor een verhalenwedstrijd en het vuur dat ik tien jaar eerder al in de bieb voelde, was terug maar nu voor het schrijven. Hoe was het mogelijk dat je met alleen letters een complete wereld tot leven kon laten komen? Ik vond het fantastisch! Maar geleerd van tien jaar eerder, liet ik dat al snel voor wat het was. Want als je met lezen als ‘een rare’ werd bestempeld, dan was schrijven al helemaal geen optie.

Toch bleek niks minder waar. Waar ik lees om te disconnecten van de wereld, is schrijven een manier om te connecten en om de onderwerpen die me het meest boeien te bespreken en te delen. Met mijn werk wil ik jou de ervaring geven die verhalen mij ook brengen: je even uit de waan van de dag halen en je transporteren naar een nieuwe wereld vol herkenbare elementen en actuele, ethische dilemma’s. Dat doe ik in boeken, korte verhalen, scenario’s en columns die je eigen leven even doen vergeten en je aan het denken zetten. Entertainment met urgentie.

Coming soon

Op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Zodra ik iets te melden heb, stuur ik die uit. Wil je samenwerken of heb je een review voor me? Deel die dan via contact. Niks missen van mijn daily writers life? Hoeft ook niet. Check dan mijn social media kanalen, daar deel ik zoveel mogelijk behind the scenes. So let’s connect!

Liefs,

joyce spijker