Oké, ik beken. Ik ben al weken aan het dralen, aan het uitstellen, aan het ‘denken’ en vooral weinig aan het doen. Dat wil zeggen: ik werk me suf, maar niet aan de dingen waar ik me (volgens mijzelf) mee bezig zou moeten houden. Schrijven.
“En waarom? Schrijven is soms echt verschrikkelijk. En moeilijk. En stom, omdat het niet lukt of te groot en te onoverzichtelijk is om aan te beginnen”
En waarom? Schrijven is soms echt verschrikkelijk. En moeilijk. En stom, omdat het niet lukt of te groot en te onoverzichtelijk is om aan te beginnen. Dus stel ik uit en neem ik andere klusjes aan om me vooral maar nuttig te voelen. En dat helpt uiteindelijk niets, want ik hou mezelf er alleen maar mee voor de gek en de voldoening die ik na het schrijven voel, blijft nu structureel uit.
Dus aan de slag! Een nieuw jaar, een nieuw project, dat moet kunnen. Geen gezeur meer en de knop op….maar hoe begin je aan iets dat je graag wilt, maar toch uitstelt? Deze 5 tips helpen mij en jou om onze opstartproblemen te verslaan en die goede voornemens echt uit te voeren.
1. Voor je begint: wees 100% eerlijk, is dit echt wat je wilt?
Voor je aan een groot project begint, is dit een relevante vraag. Wil je het wel echt? En zo ja, waarom dan? Je uitstelgedrag komt natuurlijk ergens vandaan. Het kan bijvoorbeeld angst zijn omdat je niet weet of je het doel wel bereikt (check: heb ik last van!), twijfel of je het wel echt leuk gaat vinden (check: ook last van, al weet ik dat het vanzelf leuk wordt).
Als je eenmaal weet wat je bedenkingen zijn en waar ze vandaan komen: onzekerheid (‘Kan ik dit wel? Kan iemand anders dat niet beter? Wat voeg ik toe? Wat als het niet lukt?) of onwil (Maar misschien vind ik heel andere dingen wel leuker om te doen?), dan weet je ook wat het antwoord is op deze vraag. Want onzekerheid is nooit een reden om het niet te doen…onwil wel. Doe je het niet voor jezelf en alleen voor een ander, dan beantwoord je deze vraag met ‘nee’ en is het tijd voor een nieuw goed voornemen. Stel je alleen maar uit vanwege onzekerheid, dan is er maar een manier om daar achter te komen en zeg je volmondig JA!
“Wat je doel én je einddoel ook is, het is goed om dit te visualiseren. Maar echt. Maak een moodboard van wat je einddoel is”
2. Eyes on the price: maak een moodboard
Als je vraag 1 met JA hebt beantwoord, dan is het tijd om je einddoel te visualiseren. Waarom doe je het allemaal? Wat wil je bereiken? Wat wil ik met mijn nieuwe boeken? Aan tafel bij Late Night? Een grote prijs winnen? Rijen bij signeersessies in boekhandels? Een uitpuilende mailbox vol tevreden lezersreacties? Wat je doel én je einddoel ook is, het is goed om dit te visualiseren. Maar echt. Maak een moodboard van wat je einddoel is. Photoshop het desnoods en maak het zo echt mogelijk. Het voelt misschien belachelijk, maar is ontzettend effectief!
Dat moodboard of die afbeelding zet je vervolgens op een goed zichtbare plek. Dus niet in een achterafmapje in je bestanden. Kies voor je bureaublad van je computer en je telefoon of print hem uit en leg het op je nachtkastje, hang het op je koelkast of desnoods op de badkamerspiegel: zolang je het einddoel maar niet vergeet, want dat houdt je – ook op de moeilijke momenten – op de been.
“Vergelijk de weg naar je doel als een autorit in het donker. Je weet waar je naartoe wilt, maar je ziet de hele route nog niet, alleen de eerste 50 meter weg die je koplampen verlichten”
3. Bepaal mijlpalen en je eerstvolgende actie
De kans is groot dat je nogal een groot doel hebt gekozen: iets dat je niet zomaar voor elkaar krijgt. Zo is mijn nieuwe doel om een reeks nieuwe boeken te schrijven. Een reeks. Niet één, alsof dat nog niet genoeg is, maar een aantal. Dat is nogal een opgave. Daarom is het belangrijk om je doel op te knippen in mijlpalen. Die mijlpalen geven je een eerstvolgend doel aan dat je kunt vieren op weg naar het einddoel. En om die mijlpalen te bereiken, moet je ook altijd weten wat je eerstvolgende actie is.
Vergelijk de weg naar je doel als een autorit in het donker. Je weet waar je naartoe wilt, maar je ziet de hele route nog niet, alleen de eerste 50 meter weg die je koplampen verlichten. Die 50 meter is je eerstvolgende actie, je kunt niet zonder. Vervolgens heb je ijkpunten nodig die laten zien dat je op de goede weg bent: mijlpalen. De mijlpalen bepaal je voor je begint en de eerstvolgende acties schrijf je ’s avonds op, zodat je’ s ochtends weer gelijk kunt starten.
“Toch is er een eeuwenoud trucje dat helpt én zorgt voor een groot gevoel van tevredenheid: begin de dag met je goede voornemen, oftewel: ‘eat the frog first’”
4. Eat the frog first
‘…zodat je ’s ochtends weer gelijk kunt starten’…dat staat er niet voor niets ;-). Een goed voornemen is vaak iets waar je je toe moet zetten en dat in het verleden niet heel goed gelukt. Het kost dus moeite, ook in het nieuwe jaar.
Toch is er een eeuwenoud trucje dat helpt én zorgt voor een groot gevoel van tevredenheid: begin de dag met je goede voornemen, oftewel: ‘eat the frog first’. Door meteen nadat je bent opgestaan te starten met je taak die je dichter bij je doel brengt (in mijn geval: schrijven!), geef je je wilskracht niet te kans om zich tegen je te keren. Je smoesjesmachine is ’s ochtends nog niet zo op dreef, dus maak daar gebruik van. Een extra voordeel: als je die moeilijke taak ’s ochtends al hebt afgevinkt, heb je daar de hele dag plezier van. Ik garandeer je: het geeft je vleugels.
“Op die manier doe je jezelf twee keer iets cadeau: én door te werken aan je doelen en aan jezelf te bewijzen dat je het kunt én door te genieten van de beloning die je hebt verdiend”
5. Beloon jezelf!
Een goed voornemen waarmaken en je doel bereiken, is een hele prestatie. Of je nu een blog bijhoudt, iedere week vlogt, een boek schrijft, een bedrijf start, 10 kilo afvalt, 100 keer wilt kunnen opdrukken of wat dan ook: bij iedere mijlpaal die je bereikt, heb je een beloning verdiend! Dat kan van alles zijn: een filmavondje, een shopsessie, een nieuw boek, een etentje…net wat bij jou past. Beloon jezelf dus, iedere keer dat je aan je doel hebt gewerkt.
Zo beloon ik mezelf na een schrijfsessie met een half uurtje social media gebruik. En als ik 5 kruisjes op mijn afvinkkalender heb (een fysieke, want niks is zo lekker als vinkjes zetten), heb ik een avondje niet koken verdiend of een bezoekje aan de sauna of een avond in bad met een boek. Op die manier doe je jezelf twee keer iets cadeau: én door te werken aan je doelen en aan jezelf te bewijzen dat je het kunt én door te genieten van de beloning die je hebt verdiend.
Welk goed voornemen of doel heb jij voor jezelf voor 2017 bepaald? Waar ga jij mee aan de slag?
Liefs,