Heb je al een blog? Open dan je site en kijk er eens kritisch naar. Hoe is je ontwerp? Staan er mooie video’s of foto’s op? Hoe is het design? Hoe lezen de teksten?
‘Like it or not’, zeker online is de eerste indruk vaak een visuele. Ziet een blog er amateuristisch uit, dan gaan we ervan uit dat de inhoud niet veel voorstelt. Is een blog mooi vormgegeven en heeft het een professionele look & feel, dan nemen we de moeite om verder te kijken. Dat is misschien niet helemaal eerlijk, maar wel hoe het werkt: we do judge a blog by it’s cover.
Gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld om je website een ‘extreme make-over’ te geven als dat nodig is. Waar begin je?
1. Zorg ervoor dat je blogs gemakkelijk te lezen zijn. Teksten die niet fijn lezen worden niet goed gelezen, niet gedeeld en zijn dus niet succesvol.
Wat kun je eraan doen?
- Zorg altijd voor donkere tekst op een lichte achtergrond. Kies nooit voor een donkere achtergrond met lichte tekst, daar worden lezers niet blij van.
- Zet geen afbeelding achter je tekst: deze leiden af van de tekst en duren vaak lang om te laden. De snelheid van je site is belangrijk voor de lezer.
- Online lezen is lastiger dan op papier, dus ga voor een groter lettertype dan je normaal zou doen. Natuurlijk hangt de ideale grootte van je gekozen lettertype af, maar 14 is een goed startpunt.
- Over lettertypes gesproken: functionaliteit wint het altijd van ‘fancy’. Gebruik de bijzondere lettertypes wel in kopjes, maar zorg voor een simpel en clean lettertype voor de langere teksten.
- Wees ook beperkt in het aantal lettertypes dat je gebruikt. Twee verschillende maakt je site speels, twintig verschillende zorgt voor een onoverzichtelijke warboel.
- Gebruik je linkjes in je tekst? Goed idee, maar zorg dat ze onderstreept zijn, zo herkennen lezers ze direct als links.
- Kies voor korte paragrafen, dat maakt het lezen online gemakkelijker.
- Vermijd heel wijde of smalle kolommen. Kolommen met een gemiddelde breedte van 450-550 pixels werkt het best.
2. Zorg voor een professioneel design
Voor een professioneel design hoef je geen bakken met geld uit te geven. Voor een paar tientjes koop je een goed ontwikkeld WordPress design dat je mooi vind en voldoet aan je wensen. Wanneer je dat uploadt naar je site, ziet je blog er direct mooi uit, zonder dat je daar een dure webdesigner voor moet inhuren.
3. Communiceer duidelijk
Wil je met je blog iets bereiken: bijvoorbeeld dat blogs gedeeld worden via social media of wil je producten verkopen, zorg dan ook dat iedere pagina die je maakt dat duidelijk communiceert. Wat daarbij helpt zijn buttons die de lezer aanzetten tot actie (bijvoorbeeld; je aanmelden voor een nieuwsbrief of het kopen van een product). Hoe je het doel ook vormgeeft, zorg – voor je begint – dat jij bij iedere pagina helder hebt wat je ermee wilt bereiken.
Liefs,