Een boek schrijven. Het staat al jaren op je bucket list, maar meer dan dat is het tot nu toe niet geworden. En toch kriebelt het, want ergens blijft die wens hangen. Wil je echt eens kijken of dat boek in je zit, neem dan eens een uurtje de tijd en loop voor jezelf onderstaande 9 kickstart-tips voor je boek door. Succes!

1. Kies het juiste onderwerp

Het klinkt als een open deur, maar het juiste onderwerp is essentieel als je een marathonproject als een boek tot een goed einde wilt brengen. Alle bestsellerauteurs vertellen dit in hun interviews: kies een onderwerp waar je passie voor hebt. Alleen dan kun je dat gevoel overbrengen en al die maanden vasthouden. Wees dus kritisch bij het kiezen: ook in de vierde herschrijfronde moet het onderwerp je nog aanspreken.

2. Beperk jezelf: schrijf niet in alles wat je weet in één boek

Of, zoals de Amerikanen zeggen, ‘don’t spill it all at once’. Je bent misschien geneigd om al je kennis of alle verhalen die je weet in een groot boek te stoppen. Dat is niet fijn voor een lezer, omdat die (net als jij) moeilijk kan focussen op wat nu echt belangrijk is, en ook niet voor jezelf, want dan maak je het schrijfproces nodeloos ingewikkeld. Wat doe je wel: focus op één verhaal of één onderwerp en laat de rest voor later. Denk maar zo: je kunt altijd meer boeken schrijven dan één.

3. Hou het bij jezelf

Ieder mens is uniek en heeft een unieke kijk op de wereld. Tel daarbij je persoonlijke ervaringen en geschiedenis op en je hebt een bijzonder pakket te bieden dat niemand anders heeft. Maak je verhaal dus niet onnodig exotisch en groot, maar zoek het dichtbij. Wat voor jou normaal is, kan voor een lezer heel bijzonder zijn. Datzelfde geldt voor non-fictie: kies niet de wereldvisie van een ander, maar hou het bij je eigen perspectief. Gebruik je uniciteit.

4. Ken je publiek

Natuurlijk, als je nadenkt over een eerste boek, heb je vaak nog geen idee wie het gaan lezen als het af is. Maar je kunt wel een inschatting maken: schrijf je voor vrouwen in de overgang of voor start-ups, voor mensen die alleen op vakantie lezen of voor doorgewinterde literatuurfanaten? Het bepalen van je doelgroep helpt je bij het kiezen van je onderwerp en de toon van je verhaal.

5. Maak een structuur

Ja, je bent een creatief persoon en ja, je gedijt misschien heel goed aan een overvol bureau of een rommelige werkkamer. Fantastisch! Maar je lezer kan anders zijn. En die heeft houvast nodig. Een boek schrijven doe je niet in een week en om dat overzicht van begin tot eind te bewaren (en om in kaart te krijgen wat je eigenlijk gaat doen), heb je een structuur nodig. Je kunt een structuur beschouwen als fundament van je boek, dus bezuinig hier nooit op. Er zijn schrijvers die even lang doen over het opzetten van de structuur, als over het schrijven van het hele boek.

6. Schrijf de gemakkelijkste dingen eerst

Bij fictie schrijven de meeste schrijvers chronologisch, maar dat hoeft niet. Bij non-fictie schrijft bijna niemand chronologisch. Waar begin je dan mee? Met dat stuk dat je het gemakkelijkste af gaat. Het deel waar je het minste research voor hoeft te doen. Het deel dat je het meeste aantrekt en spannend vindt. Op die manier ga je snel vooruit en dat is goed voor je motivatie. Omdat je een structuur hebt gemaakt, weet je ook zeker dat je deze delen straks kunt inpassen in de rest.

7. Schrijf zonder na te denken

Dat is een boute uitspraak, maar veel schrijvers hebben last van dat stemmetje in je hoofd dat alles bekritiseert. De ene zin is niet mooi genoeg, de ander te cliché, de derde te vaag. Laat het gaan. Een eerste versie hoeft niet mooi, vrij van clichés of super concreet te zijn. De enige eis aan een eerste versie is dat hij af moet. Dus: schakel die interne criticus uit, parkeer twijfel voor later en schrijf.

8. Plan tijd in om te schrijven

Wat zou het ideaal zijn: een baas die je een paar maanden vrijaf geeft, kinderen die je tijdelijk even bij opa en oma stalt en een partner die je taken thuis overneemt: eindelijk tijd en rust voor je boek. Maar helaas, in de praktijk ziet je leven er heel anders uit. De enige manier om toch tijd vrij te maken voor je boek is door er tijd voor in te ruimen. En dat is jouw verantwoordelijkheid. Kijk naar mogelijkheden in je agenda en blok bepaalde tijden die gereserveerd zijn voor schrijven (schuiven doe je niet, behalve als het gaat om leven en dood ;)). Is er echt geen gaatje meer te vinden, laat dan een bestaande activiteit tijdelijk vallen (wat dacht je van tv kijken?) of probeer ’s ochtends vroeg je wekker eerder te zetten. Lukt dat ook niet? De meeste schrijvers zijn avondmensen…misschien kan dat late half uurtje uitkomst bieden.

9. Maak een contract

Sommige schrijvers hebben (al) een contract met een uitgeverij en moeten zich daaraan houden. Heb jij dat contract (nog) niet, sluit dan een contract met iemand anders. Iemand die je in de gaten houdt, die je motiveert en met je meeleeft. Dat kan iemand in je eigen omgeving zijn, maar ook een schrijfbuddy of – nog beter – een coach. Een boek schrijven is het leukste wat je kunt doen, maar er komen moeilijke momenten en juist op die momenten kan zo’n contract uitkomst bieden.

Een bucketlist heeft weinig zin als je er niets mee doet, dus aan de slag! Als je deze 9 tips voor jezelf hebt doorlopen, weet je of je dat boek echt wilt schrijven of niet. Zo niet, prima, dan streep je het gewoon van je lijstje af. Maar wil je het wel, dan ga je een mooi avontuur tegemoet!

Joyce