Ik moet nog ander werk doen, er ligt een berg strijk, ik ben eigenlijk heel moe, ik bak er toch niets van etc. Als het aankomt op schrijven, dan zijn er honderden excuses die je kunt bedenken waarom dit net niet het goede moment is om te beginnen (hoezo eigen ervaring, ahum ;-)). Hoewel deze smoesjes hartstikke begrijpelijk zijn, zijn ze meestal niet eens waar én nog belangrijker: brengen ze je zeker niet dichter bij je doel om te bloggen of te schrijven.
“In plaats van smoesjes bedenke, is het misschien handiger om te kijken waar het mis gaat in je gewoonten én hoe je die gewoonten kan veranderen”
Dus, in plaats van constant heel creatief smoesjes bedenken waarom je niet hoeft te schrijven of bloggen, is het misschien handiger om te kijken waar het mis gaat in je gewoonten én hoe je die gewoonten kan veranderen.
1. Multitasken
Als er iets ineffectief is, dan is het wel multitasking. Je brein vindt multitasking heerlijk – denk je – want je hebt constant het gevoel dat je lekker druk en goed bezig bent. Maar de werkelijkheid is heel anders. Recent ondezoek heeft weer uitgewezen dat mensen minder productief zijn, minder resultaat boeken én slechtere prestaties leveren als ze meer dan één ding tegelijk proberen te doen.
Hoe los je dit op: als je gaat schrijven, doe dan niets anders. Sluit al je schermen op je laptop/pc behalve het scherm waarin je werkt en verwijder andere afleiders uit je buurt. Schrijf een blogpost of een stuk van je boek zonder tussendoor iets anders te doen.
Krijg je toch ingevingen, zet die even op een papiertje als reminder voor later en schrijf verder.
“Zeg ‘nee’ tegen de vergaderingen die zonder jouw aanwezigheid kunnen”
2. Vergaderingen en afspraken
Nu ik als zelfstandige werk is er een ding dat me bakken met tijd oplevert en ik echt niet mis vanuit een groter bedrijf: vergaderingen. Werk jij in een bedrijf of met klanten en merk je dat je schrijfproductiviteit erg lijdt onder allerlei vergaderingen die lang duren en weinig nut hebben, zorg ervoor dat je dan met minder vergaderingen toekomt.
Hoe los je dit op: er zijn altijd vergaderingen en afspraken waar je uit automatisme ‘ja’ tegen zegt, terwijl ze niet nuttig voor je zijn of je dat op een andere manier kunt oplossen. Vraag altijd door waarom diegene die je uitnodigt wil dat jij erbij bent, kijk of het mogelijk is om een deel van de vergadering aan te schuiven of laat je achteraf door de organisator (of iemand anders) bilateral bijpraten: scheelt veel tijd waarin jij je kunt focussen op schrijven/bloggen.
“Besteed van je internettijd eens 75% aan schrijven en 25% aan social media”
3. Social media
Hoeveel uur zit jij per dag op social media? Even eerlijk? Best veel toch. In elk geval waarschijnlijk veel meer dan nodig en wenselijk. Daar kun je ook niets aan doen, want social media zijn ervoor ontworpen om jou aan zich te binden. Voel jij je ook zo onvoldaan als je 3 uur hebt rondgestruind langs kattenvideo’s, meningen over Zwarte Piet of Trump en foto’s van mensen die je niet eens kent?
Tijd om het anders te doen. Kijk hoeveel tijd je normaal op social media zit en vul dat eens anders in. Besteed van je internettijd eens 75% aan schrijven en 25% aan social media. Als beloning. Of zet een wekker. Gaat de wekker af na je social tijd, dan ga je terug naar je schrijven, zo trap je minder snel in de social media valkuilen.
“Let’s face it: nothing is ever perfect”
4. Perfectionisme
Perfectionisme over je tekst kan je productiviteit als blogger en schrijver erg in de weg staan. Als je maar blijft dubben over die ene zin is de kans klein dat je je blog of je boek afrondt en publiceert. Let’s face it: nothing is ever perfect. Jij niet en je schrijven ook niet. Durf daar dus overheen te stappen. Er is niets mis met herschrijven in een later stadium, maar zo’n eerste versie mag in een keer door, die hoeft niet perfect te zijn.
Merk je dat je de neiging hebt om te blijven herschrijven, terwijl je tekst niet af is, probeer dan eens om een bepaalde tijd een sprintje te trekken, zeg 20 minuten. In de 20 minuten schrijf je zo snel mogelijk door, zonder maar een verbetering (zelfs geen type- of spelfouten) door te voeren. Zo kom je veel sneller waar je zijn moet.
“De prikkels die jij per dag krijgt, zijn er zoveel dat je nooit in een stand van concentratie terecht komt”
5. Afleiding
We worden constant geprikkeld: door andere mensen, bliepjes op je telefoon, pop-ups op je schermen, telefoontjes, nieuwe berichtjes op internet…noem het maar op. De prikkels die jij per dag krijgt, zijn er zoveel dat je nooit in een stand van concentratie terecht komt. Erg jammer, want juist die stand (die je na 20 minuten ongestoord werken bereikt) noemen we ‘flow’ en zorgt voor een uitzonderlijke productiviteit.
Wil je dus het maximale uit je schrijftijd halen, zorg er dan voor dat je niet gestoord wordt. Door niets. Leg je telefoon in een andere ruimte, blok internet af via Selfcontrol of ColdTurkey, zet je tv uit, sluit de deur en zeg tegen je omgeving dat je niet gestoord wil worden. Op die manier kom je na ca. 20 minuten automatisch in die flow en wordt je veel productiever en dus effectiever in je (schrijf)tijd.
In de bootcamps krijg je nog veel meer productiviteits- en planningstrucs. Benieuwd, meld je dan aan voor fictie of non-fictie en maak je schrijfdroom waar.
Succes!
Liefs,