Je wilt alles doen en dan het liefst 300%. Hoewel je hoofd je stiekem al vertelt dat dat niet kan, besluit je niet te luisteren. Tijd voor je super(wo)man-kwaliteiten, want je laat niks liggen en doet geen half werk. Dat kan een tijdje goed gaan, maar na een tijdje raak je opgebrand, doen je creatieve hersencellen helemaal niets meer en komt er niks uit je handen. Hoe je dat voorkomt: deze tips houden je brein creatief!

1. Prioriteer je taken: kies de belangrijkste

Je kunt niet alles, hoe vervelend je dat ook vindt. De enige manier om uiteindelijk alles te doen, is door nu dingen te laten. Je hoofd kan maar een aantal zaken tegelijk aan (meestal rond de 7) en maakt geen onderscheid tussen zakelijk en privé. Dus 7 in totaal, niet meer. Heb jij meer projecten, opdrachten, plannen, ideeën of afspraken op de planning voor deze week: begin maar met strepen, want meer dan 7: dat wil niet.

7 onderwerpen voor een week, is dat niet wat weinig? Nee. Sterker nog: beperk je daarvan tot maximaal 3 MIT (Most Important Tasks) per dag. Door te focussen op je belangrijkste taken geef je die de ruimte en tijd die ze nodig hebben. Tijd om te kiezen!

2. Gebruik een vermenigvuldigingsfactor

Ben je ook zo’n optimistische planner als ik? Dan komt de gedachte ‘dat doe ik wel even’ vaker dan een keer per dag voorbij. De werkelijkheid: ‘dat doe ik wel even’ blijkt heel wat langer te duren (want o ja, je wilde het nog goed doen ook). Mijn ervaring is dat ik me snel rijk reken. Wat beter werkt: gebruik de vermenigvuldigingsfactor. In mijn ervaring is dat x 2,5 voor reguliere opdrachten en taken en x 3 voor echte creatieve taken. Als je op die manier plant, haal je je deadlines zo goed als altijd en heb je soms ook nog ruimte voor iets extra’s. Dat voelt stukken lekkerder dan die taken die je iedere dag moet doorschuiven naar morgen.

3. Neem slimme pauzes

Heb je zo’n drukke dag voor de boeg dat je achter je laptop eet en niet van je stoel afkomt behalve om naar het toilet en naar de keuken te gaan? Dat gaat je niet helpen als je creatieve brein moet worden aangesproken. Creatief werk kost energie. Doe je het te lang, dan komen je hersenen in een soort ‘kramp’ terecht. Dat helpt niet voor je gemoedstoestand en zorgt ook niet voor goede resultaten. Wil je je creatieve brein ontlasten, dan kun je het beste iets fysieks gaan doen waarbij je je brein weer toestaat in een flow-toestand te komen. Die flow-toestand is immers de staat van zijn waarop er creatieve ideeën opborrelen. Wat je doet maakt niet echt uit, zolang het maar iets is dat niets met je creatieve opdracht te maken heeft: douchen, een wandeling, even naar de sportschool of simpelweg de afwas. Juist op die momenten krijg je goede ideeën, dus maak daar gebruik van!

4. Neem letterlijk rust, van alles

Zijn je creatieve ideeën ‘op’? Dan is het tijd om je batterij weer even op te laden. Dat kan snel en succesvol door simpelweg even een dutje te doen of te mediteren. Door te slapen of intensief (hoeft niet lang te duren) te mediteren, ga je naar een ander bewustzijnsniveau en geef je je hoofd de kans om zichzelf weer op te laden en straks energiek aan het werk te gaan.

5. Kies voor sociale afleiding

Ideeën worden zelden aangewakkerd als je alleen bent. Wil je creatief zijn, zorg er dan voor dat je fantasie wordt geprikkeld. Bel een vriendin, ga rennen met een vriend, wandel met de hond van de buren, ga de kroeg in, maak je koffie niet in de keuken, maar haal zo’n lekkere latte bij een koffietentje en praat met de mensen om je heen. Zij brengen je gegarandeerd nieuwe energie, waardoor je daarna gemakkelijker door je taken glijdt.

Als het goed is, hou je zo balans in je drukke leven: je zorgt voor sociale stimulans, sluit jezelf af en slaapt bij en zorgt voor voldoende beweging. Een betere basis om creatief werk te doen is er niet, dus hop: aan de slag!

Hoe zorg jij ervoor dat je creatief blijft?

Joyce