Als ik heel eerlijk ben, durfde ik nauwelijks, want ik doe graag dingen die ik kan.

Vanavond was er geen ontkomen aan. Ik had het beloofd, dus ik moest wel en dan vooral van mezelf. Koken. Maar dan echt. Niet haastig beginnen aan iets makkelijks als manlief (traditioneel he ;-)) de voordeur achter zich dichtslaat, maar zoals ze dat op tv doen: met liefde voor eten, verstand van technieken en met zorg voor ingrediënten die nog niet door Maggi in de juiste smaakverhoudingen tot poeder zijn vermalen.

Als ik heel eerlijk ben, durfde ik nauwelijks, want ik doe graag dingen die ik kan. En koken hoort daar niet bij. De theorie heb ik best goed onder de knie, al zeg ik het zelf. Blogs van The Green Happinezz, 100% suikervrij, lean Killerbody-recepten en boeken van Chickslovefood, ik lees ze echt wel, vaak van kaft tot kaft, maar verder dan die letters op papier kom ik niet. In de praktijk blijft die fancy bananenpannenkoek met rood fruit alleen in mijn fantasie en smeer ik toch veel te vaak een dagelijkse boterham met hagelslag.

Beloofd is beloofd

Maar goed, Dimitra heeft me uitgenodigd en beloofd is beloofd. Eenmaal aan tafel in het sfeervolle Bijzonder in Maastricht (bij de Pietersberg, je parkeert je auto zo bovenop om nog even van het mooie uitzicht over de stad te genieten) zakte mijn hartslag gestaag. Gastvrouw Dimitra was zoals altijd de ontspannenheid zelve en ook de andere meiden bleken er zin in te hebben. En nog een plus: net als ik waren geen volleerde chefs en vonden een Magioni bloemkoolpizza (ook al zou je die in theorie zelf moeten maken) ook nog niet eens zo verkeerd.

Aan het werk dus. Na een glaasje prosecco met sinaasappel en vermout geflankeerd door een zoete aardappellasagne om de eerste honger te stillen (lekker!), vertelt Dimi meeslepend over de ontstaansgeschiedenis van Bijzonder en de zoektocht naar een keuken die haar het beste dient. Dat werd vega-antwoord eten: oftewel, voor 80% gebaseerd op groenten, vrij van geraffineerde suiker en van gluten, alles zelf gemaakt, af en toe vlees en vis, zo biologisch mogelijk en vooral met een wijntje op zijn tijd. Na een lesje over smaak (als je de goeie tips en tricks weet, wordt serieus alles lekker, blijkt al snel) en strategieën om onze koelkast te vergroenen verdelen we recepten.

Appeltje, eitje, Mahumara

Nog geen uur later loopt het gesmeerd. Natuurlijk gieten we soms verkeerde hoeveelheden in recepten (de maatbeker had twee kanten, oeps), leren we pas na drie keer dat je de smaakmakers het best tot het laatst kunt bewaren (want te sterk) en stuurt Dimitra bij waar nodig, maar het gaat goed! En het beste inzicht van al: verkloot je het in de keuken, dan kun je die fouten dus (bijna) allemaal herstellen. Hallelujah!

En zo proeven we ons een ongeluk en verlaat het ene na het andere geurige, romige en onuitspreekbare gerecht (Mahumara anyone?) in rap tempo de keuken. Dimi leert ons dat je te zoet het best oplost met zuur en zout met kruiden of met zoet. Waar die theorie aan tafel nog tot vragende blikken leidde, snapt onze mond direct wat ze bedoelt. Dit werkt!

Spoedcursus keukenprinses

Na twee uur kokerellen (really, wanneer deed ik dat ooit?!) zetten we al die creaties in het mooiste servies op tafel. Het resultaat: trotse gezichten, waanzinnig lekker eten dat ik normaal nooit zou kiezen en misschien nog wel het beste…het gevoel dat zelfs ik dit ook kan.

Ben ik in die paar uur dan uitgegroeid tot een ware keukenprinses? Zeker niet, want eerlijk…ik zou morgen nog niet bij me aanschuiven. Maar ik ga oefenen en Dimitra heeft me in die korte tijd wel laten zien dat koken ook leuk kan zijn. Dat ‘gezond’ niet per definitie staat voor konijnenvoer is en er niks zo zoet smaakt als de victorie van een zelfgemaakte vegan cheesecake waar geen kruimel van overblijft.

Meer, meer, meer!

Dus ja, ik wil graag meer leren. Ik wil terug naar Bijzonder, ik wil oefenen en vaker voelen hoe het smaakt als het niet uit een fabriek komt. Het duurt nog wel even voor ik dat in mijn eentje kan, maar met Dimi’s hulp en inspiratie komt dat moment er zeker. De workshops van dit voorjaar zitten vol, maar gelukkig volgen er in oktober nieuwe. Ik heb me al ingeschreven. Ga je mee?

Info

Meer info over de workshops vind je op Bij Bijzonder en natuurlijk kun je je ook alvast aanmelden.