Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent: terugkijken en vooruitblikken. Althans voor mij. En ik dacht voor veel mensen, maar dat blijkt in de praktijk nog best mee te vallen. Gisteren, tijdens een rondje door mijn stad, kwam ik wat bekenden tegen en ik vroeg ze: ‘heb je al doelen voor het nieuwe jaar? Wensen, dromen, ideeën, ambities of verwachtingen?’ Zonder uitzondering bleef het aan de overkant stil voor er een ‘nee, eigenlijk niet’ of een ‘ik doe niet aan goede voornemens’ uitkwam. Dat laatste snap ik. Dat eerste niet.

Ik sla een beetje door

Oké, ik geef toe, ik ben een lijstjes-, planner- en doelenfreak. Echt, ik weet het, ik sla soms een beetje door. Ik wacht niet tot het einde van een decennium (jep, we gaan echt een nieuw tijdperk in!) voor ik bedenk wat ik wil. Nee, ik plan (soms vrij dwangmatig, want dat overzicht voelt zo lekker) mijn dag, week, maand, kwartaal en jaar in. Moet dat? Natuurlijk niet. Ik doe het, omdat ik dat fijn vind (en een beetje heb overgenomen van mijn vader), maar niet iedereen vaart wel bij schema’s vol kleurtjes en overzichten vol projectcodes. Sommigen krijgen er jeuk van. Het verstoort hun flow, concentratie of vrijheid om mee te gaan in de energie die ze voelen. En daar is niks mis mee, integendeel.

Kies met aandacht

Wat ik wel jammer vind, is dat veel mensen hun tijd besteden aan dingen die voor hen onbelangrijk zijn, simpelweg omdat ze er vooraf nooit bij stil staan wat ze eigenlijk zelf willen. Want die vraag kun je jezelf stellen: wat wil je eigenlijk? Goede voornemens blijken vaak ijdele hoop, maar doelen stellen werkt. Stel je een doel, dan ben je daar veel gerichter mee bezig, raak je minder snel afgeleid, pik je kansen op die langskomen en zie je mogelijkheden. Nog zo’n voordeel: het beslist een stuk makkelijker. Heb je moeite met bepalen of je dingen wel of niet moet doen? Leg ze langs je doelenlijstje en het antwoord dient zich vaak vanzelf aan. En nog iets: vaak lukt er – juist dankzij een doelenlijstje – veel meer in een jaar dan je denkt en dat zorgt weer voor een voldaan gevoel achteraf.

Tijd gaat steeds sneller

In een decennium waarin onze informatiestroom geëxplodeerd is, is het heel eenvoudig om afgeleid te raken en versnipperen we onze tijd meer dan ooit. Multitasken, switchen, er gaat bijna geen minuut voorbij voor er weer iets langskomt dat we moeten zien, interessant klinkt of past bij onze fomo. Daarom denk ik dat het helemaal niet gek is om aan het einde van het jaar (of op willekeurig ander moment ;-)) stil te staan om terug te kijken en om vooruit te kijken. Zeker omdat het aantal prikkels, mogelijkheden en de informatieoverload in het nieuwe decennium alleen maar toenemen. Wil je voorkomen dat je mindless met je tijd omgaat, dan helpt doelen stellen en vervliegt je tijd een stuk minder. Zover we weten kun je je tijd maar een keer gebruiken én krijgen we er nooit meer van, so use it wisely! En hoe je dat doet, bepaal je zelf, maar deze vragen kunnen je alvast op weg helpen.

7 snelle vragen voor het nieuwe jaar

Mocht je nog geen doelen hebben voor 2020 (of verder ;-)), dan hierbij een paar snelle vragen die je jezelf (en je omgeving, niks leukers dat dit delen tijdens de feestdagen) zou kunnen stellen voor het nieuwe jaar aanbreekt.

  1. Wat was je meest waardevolle moment of ervaring van 2019?
  2. Welk compliment zou je jezelf geven als je terugkijkt op dit jaar?
  3. Wat uit 2019 zou je niet meer mee willen maken en wat kun je doen om dat te voorkomen?
  4. Wat zou je zeker mee willen nemen uit 2019 naar 2020?
  5. Wat zou je graag in 2019 willen laten en niet mee willen nemen naar 2020?
  6. Welk project (zakelijk of privé) wil je veel aandacht geven in het nieuwe jaar?
  7. Wat (zakelijk of privé) moet er in 2020 gebeuren wil het jaar voor jou geslaagd zijn?

Ik deel mijn antwoorden komende week en ben benieuwd naar jouw antwoorden, zodat we elkaar kunnen blijven volgen! Doe je mee? Tag me dan en deel ze op social met #volgme #in2020. Vind je dat eng? Alleen voor jezelf opschrijven is ook al goed, of je deelt ze in privéberichten met de mensen die voor jou belangrijk zijn en die je ook in 2020 kunnen helpen ze te bereiken. Succes!