De liefde speelt een belangrijke rol in ons leven. Of het nou om de liefde voor onze partner gaat, voor onszelf, voor vrienden of familie: zit het goed met onze relaties, dan zit het goed met ons. Maar hoe gaat het daar de laatste tijd eigenlijk mee? Relaties duren steeds korter, vrienden zien we nog maar zelden en ook families lijken lang niet meer zo sterk als vroeger. Maken we op weg naar 2020 een belangrijke fout of zit het anders?
Met een klik, Skypeverbinding of appje kunnen we in gesprek met de hele wereld. En dat doen we dus niet. Tenminste, niet echt.
Times are changing
Je kunt er allang niet meer omheen. Onze aarde draait in exact hetzelfde tempo als 500 jaar geleden, maar wij draaien als maatschappij heel wat tandjes sneller dan vroeger. Met een explosieve groei van informatie, verbindingen, technologie en mogelijkheden in de Westerse wereld lijkt onze maatschappij allang niet meer op die ‘kleine wereld’ van de Middeleeuwen die begon bij je eigen dorp en daar meestal ook eindigde. We leven in een toekomst die men zich toen niet eens kon stellen en ook al heeft niet iedereen een vliegende auto, dankzij onze communicatietechnologie kunnen we een klik, Skypeverbinding of appje in gesprek met de hele wereld. En dat doen we dus niet. Tenminste, niet echt.
Relaties gaan kapot aan de gesprekken die niet plaatsvinden.
De nummer 1 ‘fout’
En daarop lijkt het ook fout te gaan, zegt ook de bekende relatietherapeute Esther Perel: ‘Relaties gaan kapot aan de gesprekken die niet plaatsvinden.’ Want hoewel we alle middelen om met elkaar te praten bij de hand hebben, doen we dat steeds minder. We kletsen oppervlakkig met elkaar, delen likes en hartjes uit alsof het een lieve lust is, maar een oprecht offline gesprek met elkaar (zonder schermen) over wat je bezig houdt, belangrijk vindt en waar je naar verlangt, dat mijden we. Logisch ook, want door al dat online communiceerverkeer de hele dag, zijn we wel uitgepraat én is de drempel om over iets kwetsbaarders te praten veel hoger dan vroeger. Praten dus. Maar echt, over wat er goed gaat en wat er anders kan. Wat je belangrijk vindt en wat niet (meer). Want in een wereld die zo snel lijkt te veranderen als een onze, kun je allang niet meer varen op wat we elkaar aan het begin van onze relatie nog vertelden. Dat geldt vaak niet meer, want iedereen verandert.
Het boek ‘Ruimte voor liefde’ blijkt een fantastische gesprekstarter over de liefde.
What about you?
Hoe zit dat bij jou? Praat jij veel over wat er echt toe doet met je loved ones of is december de uitgelezen kans om daar nog wat meer aandacht aan te besteden? Het boek ‘Ruimte voor liefde’ blijkt een fantastische gesprekstarter over de liefde. Kun jij wel een extra hulpmiddeltje gebruiken om meer te leren over de liefde, te kijken hoe anderen het doen of om een lastig onderwerp ter sprake te brengen? Doe het boek dan cadeau, aan jezelf of aan iemand met wie je je relatie nog verder wilt verbeteren.