Zoals jullie waarschijnlijk weten, ben ik inmiddels begonnen aan een nieuw boek. Dat wil zeggen: de promotie van In de familie loopt de komende maanden nog door, maar het kriebelt ook al weken om weer te gaan schrijven. En deze keer heb ik het mezelf niet makkelijk gemaakt. Hoe dat komt en hoe je toch begint? Dat vertel ik hier!
“Matthew zei: ‘Waarom schrijf je geen serie?’ Hij gaf een paar voordelen en keek me overtuigend aan”
In juni sprak ik Matthew Arlidge. Matthew is van oorsprong een Engelse producent die inmiddels wereldberoemd is met zijn Helen Grace-thrillers die overal als zoete broodjes (en terecht!) over de toonbank gaan. Matthew zei: ‘Waarom schrijf je geen serie?’ Hij gaf een paar voordelen en keek me overtuigend aan. Mijn eerste ‘ja-maar’ reacties (‘dat doet iedereen al’ en ‘ik weet niet of ik dat wel kan’) werden daarmee snel de kop in gedrukt.
Oké, een serie, dat is het overwegen waard. Maar wat voor serie dan? Daar dacht ik de afgelopen weken over na en ik ben er uit :)! Het wordt een serie, maar geen standaardserie met een en dezelfde hoofdpersoon en ook geen serie die je als lezer verplicht op volgorde hoeft te lezen. Het wordt een mozaïek van boeken die van alles met elkaar te maken hebben, maar waarin je de vrijheid hebt om alles door elkaar te lezen….en te schrijven.
“Het wordt een serie, maar geen standaardserie met een en dezelfde hoofdpersoon en ook geen serie die je als lezer verplicht op volgorde hoeft te lezen”
Dus deze weken ben ik bezig om niet één boek uit te werken, maar zeven! En dat valt nog best tegen, want alle begin is moeilijk. Hoe kom je dan over die beginnersblues heen? Een paar tips:
- Hak het in stukjes
Een groot project (of meerdere, zoals in mijn geval) kan overweldigend aanvoelen. Vaak weet je nauwelijks waar je moet beginnen of stel je werk liever uit omdat het te lastig aanvoelt. Een goede manier om je uitstelgedrag te verminderen en beter te weten waar je aan toe bent, is door de grote projecten in kleine stukjes te hakken. Wil je een boek schrijven? Zet dan eens alle schrijffasen die je doorloopt onder elkaar op een rij. Zoom vervolgens in op de eerstvolgende taak. Kun je die nog verder specificeren? Blijf hakken tot de eenheden klein genoeg zijn. Dan ga je aan de slag! Niet met het hele project, maar alleen met het eerste stukje. Op die manier hou je overzicht, maken je hersenen endorfine aan als je een taak hebt afgerond en hou je de energie om door te gaan.Een goede manier om je uitstelgedrag te verminderen en beter te weten waar je aan toe bent, is door de grote projecten in kleine stukjes te hakken.
- Sprint!
Je hebt de luxe van een vrije dag of avond. Er kan van alles gebeuren de komende uren en je weet dat je vandaag veel kunt doen. Maar je hebt geen zin om te beginnen. Dat kan anders! Door niet alleen je taken in stukjes te hakken, maar ook je tijd, zorg je ervoor dat je die tijd veel effectiever doorbrengt. Niemand is urenlang geconcentreerd, maar 20 minuten lukt ons (met een beetje moeite) allemaal. Zet je telefoon of ouderwetse kookwekker daarom op een tijd van 20 minuten en spreek met jezelf af dat je in die tijd zo veel mogelijk werk verzet van je taak. Daarna heb je pauze. - Werk efficiënt, één ding tegelijk
Door allerlei taken tegelijkertijd te doen, te switchen tussen tabbladen en ook nog je Facebook iedere minuut van de dag in de gaten te houden, ga jij niet hard vooruit. Je brein is namelijk niet geschikt voor multitasken. Wil je echt meters maken, kies dan voor één taak. Dat kan tijdens een sprint zijn, maar geldt ook voor de rest van je werk. Laat je niet afleiden en focus op een taak. Zo wordt je werk niet alleen beter, je werkt ook nog eens veel sneller en efficiënter.Door allerlei taken tegelijkertijd te doen, te switchen tussen tabbladen en ook nog je Facebook iedere minuut van de dag in de gaten te houden, ga jij niet hard vooruit.
- Beloon jezelf
Heb je je sprint(s) afgemaakt? Beloon jezelf dan met iets leuks! Je hoeft niet iedere minuut van je dag als een malle te typen, soms werkt afstand juist ook heel goed. Maar wel pas als je iets hebt gedaan, anders is de kans groot dat je de hele dag op internet zit en de dag opeens voorbij is. - Wees realistisch
Ik wil graag 7 nieuwe boeken plotten en uitwerken. Liefst voor 5 oktober, want dan laat ik mijn verhaallijnen checken door de recherche. Maar is dat wel realistisch? Helaas niet. Ik kan mijn doelen dus beter bijstellen naar iets dat wel lukt in plaats van irreële doelen stellen en die vervolgens niet halen. De lat hoog leggen werkt goed om iets gedaan te krijgen, maar de lat te hoog leggen werkt je alleen maar tegen.
“De lat hoog leggen werkt goed om iets gedaan te krijgen, maar de lat te hoog leggen werkt je alleen maar tegen”
Wil je echt graag met een boek beginnen, maar lukt het maar niet? Volg dan eens een dagtraining die je niet alleen de kennis geeft om je boek te schrijven, maar die je ook motiveert om aan de slag te gaan!