De tijd van de goede voornemens komen eraan en dat betekent meestal dat de tijd van smoesjes om die voornemens weer te vergeten niet snel weg is. Heb jij ook moeite met het volhouden van goede voornemens? Door deze vijf leugens niet te geloven, voorkom jij dat je dit jaar afhaakt.
1. Je moet geïnspireerd zijn om te kunnen schrijven
Nee, je hoeft je helemaal niet geïnspireerd te voelen. Het enige dat je moet doen, is gaan zitten en schrijven. Natuurlijk is het fijn als je vingers moeiteloos over het toetsenbord vliegen en je handen je hoofd nauwelijks bij kunnen houden, maar nodig is het zeker niet. Die leugen van inspiratie vertel je jezelf alleen maar om niet aan het werk te hoeven. Het is een drempel om niet voor kwantiteit te zorgen. Begin, hou vol en de inspiratie volgt –als kers op de taart- vanzelf.
2. Ooit schrijf ik een boek
Wanneer ooit? Waarom niet nu? Veel mensen zeggen dat ze aan een boek werken of dat ze een boek gaan schrijven, maar hoeveel mensen doen het ook daadwerkelijk? De kloof tussen denken en doen blijkt vrij groot bij het schrijven van een boek en vaak blijft het een droom. Wil jij er realiteit van maken? Haal het ‘ooit’ dan weg, maak er nu van en begin met de eerstvolgende actie die je moet doen om te beginnen. Maak een plan, hou je eraan en maak je droom werkelijkheid.
3. Je moet het (meteen) goed doen
Een eerste versie is niet voor niks een eerste versie. Die moet fouten bevatten, slordigheden en kromme zinnen. Niemand schrijft een perfecte eerste versie. Een eerste versie is een aanzet, een schets, een poging, niet meer en niets minder. Een gemiddeld boek heeft minstens zes versies gehad voor het in de boekhandel verschijnt, maar vaak zijn het er nog veel meer. Schrijven is schaven, dus blokkeer niet bij versie één….dat is slechts het begin.
4. Succes is alleen weggelegd voor sommige, zeer getalenteerde mensen
Onzin. Er bestaan geen, wat ze in Engeland noemen ‘overnight’ successen. De meeste succesvolle schrijvers werken al jaren op de achtergrond aan hun materiaal. Ze hebben geoefend, geschaafd, gepolijst, geprobeerd en aangepast. Met alleen talent kom je er niet. Succes is altijd een combinatie van talent en urenlange oefening.
5. Echt succesvolle schrijvers publiceren al hun boeken
Helaas, dat is niet het geval. Zelfs prijswinnende auteurs hebben wel eens een boek dat niet aanslaat of dat de uitgever niet ziet zitten. Er zijn zat manuscripten van bekende schrijvers die de boekhandel niet halen. Waarom ze toch beroemd zijn? Omdat ze dan het bijltje er niet bij neergooien en doorzetten.
6. Met boeken schrijven kun je je brood niet verdienen
Natuurlijk, historisch gezien, zijn er heel wat bekende, maar straatarme schrijvers geweest in de afgelopen eeuwen. Maar juist in deze tijd is het gemakkelijker dan ooit voor schrijvers om hun brood te verdienen met hun passie. Schrijvers en hun bijbehorende inkomens zijn er in alle soorten en maten, maar dankzij de (al eerder genoemde) netwerksamenleving kun je als schrijver nu beter dan ooit je lezer bereiken en contact onderhouden en een groep vaste lezers opbouwen die zorgen voor een structureel inkomen.
7. Het is gewoon te moeilijk
Ja, een boek schrijven is niet altijd eenvoudig. Sterker nog: soms zie je door de bomen het bos niet meer en niets is zo frustrerend als jezelf afvragen waar je ook alweer de afgelopen weken mee bezig was geweest. Maar serieus…is het echt te moeilijk of is dat een smoesje dat je jezelf vertelt om het bijltje erbij neer te gooien? De twijfel of je wel het goede schrijft en of je werk wel de moeite waard is, is een blijvende eigenschap die zelfs extreem succesvolle schrijvers bezitten. Leer ermee te leven en laat je er niet door tegenhouden. Je kunt het, je moet het alleen nog doen.
8. Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent
Natuurlijk, in een netwerksamenleving, helpt het om de juiste mensen te kennen. Kortere lijnen kunnen de weg naar succes versnellen. Maar een goed netwerk is niets waard als je niet goed schrijft. Dan worden je boeken uiteindelijk niet gelezen en ook niet (meer) verkocht. Heb je geen goed netwerk, dan kan het langer duren voor je talent wordt opgemerkt, maar ondenkbaar is het zeker niet. De basis van een lange, stabiele en succesvolle carrière is nog steeds een bak aan talent en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat je goed wordt en je werk wordt vanzelf opgemerkt. Blijf gewoon schrijven!
9. Ik kan dit alleen
Dat klopt. Je kunt in je eentje een boek schrijven en daar heb je niemand bij nodig. Waarom is dit dan toch een leugen? De waarheid is dat de meeste schrijvers op deze wereld hun boeken vol goede moed beginnen, maar nooit afmaken. Hartstikke jammer, want zo eindigen er veel veelbelovende, maar onafgemaakte boeken in la’s of papierbakken. Wat is het verschil tussen de schrijvers die hun boeken afmaken en diegenen die dat niet doen? De afmakers schrijven niet alleen. Ze hebben mensen die hun helpen: familie en vrienden, schrijfbuddies of een coach. Een boek schrijven is een lang proces dat je nauwelijks in eenzaamheid kunt doen, dus zorg voor een omgeving die met je mee schrijft, al is het maar in energie.