Schrijversblok (Engels: writer’s block) is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen.

Volgens de wetenschap bestaat het niet, maar toch kennen we het allemaal: een periode waarin het schrijven gewoon (een tijdje) niet goed lukt. Wat een writersblock is, is moeilijk uit te leggen, want behalve schrijvers of componisten schijnt niemand er dus last van te hebben. Heb je ooit een metselaar gesproken die niet kon metselen, een kapper die niet kon knippen of een boekhouder die het rekenen leek te zijn verleerd? Excactly!

“Ik heb er zelf regelmatig last van, van zo’n writersblock. Meestal komt het om de hoek kijken als ik aan iets nieuws begin dat ik nog niet eerder heb geprobeerd”

Ik heb er zelf regelmatig last van, van zo’n writersblock. Meestal komt het om de hoek kijken als ik aan iets nieuws begin dat ik nog niet eerder heb geprobeerd. Dat kan van alles zijn: een nieuw genre, een nieuw format, een hoofdpersonage dat ik nog niet eerder heb ontmoet…verzin het maar.

En ik heb dus ook al verschillende dingen gedaan om het te overwinnen. Een daarvan is: er gewoon doorheen ploeteren, ook al voelt het niet goed. Doorbijten dus. Ik kan je melden: dat is niet echt bevorderlijk voor je humeur, je omgeving én het eindresultaat. Voelt het niet lekker? Dan is dat vaak een veeg teken dat je de verkeerde route loopt en doorzetten (dat normaal toch een positieve karaktereigenschap is), blijkt in dit geval niet de oplossing. Terug naar de tekentafel wel. Een wijze les die ik heb moeten leren, want als ik eerder had geaccepteerd dat ‘koers veranderen’ niet hetzelfde is als ‘falen’, had ik mijn tweede boek niet na 10 maanden kant en klaar in de prullenbak hoeven gooien.

Doorbijten werkt dus niet, maar wat werkt wel. Deze 7 tips helpen mij – ook nu weer – door het rottige writersblock heen:

“Niemand houdt een pistool tegen je hoofd, dus je moet niets”

1. Verander je mindset: je MOET niet schrijven. Je WILT.
Moeten is altijd stom, daar wordt je niet blij van. En laten we eerlijk zijn, er houdt niemand een pistool tegen je hoofd, dus je moet niets. Voelt het wel als moeten op dit moment, zorg er dan voor dat het weer ‘willen’ wordt. Denk bijvoorbeeld vooruit aan de voldoening die je voelt als je hebt geschreven of denk terug aan de magische momenten die je in het verleden voelde bij het schrijven toen het goed ging. Probeer dat gevoel terug te halen en hou je einddoel in gedachten: je doet dit voor jezelf en omdat jij het graag wilt. 

2. Ontdek je ‘SWEET SPOT’ in de dag
Wat is het moment dat je het meest geconcentreerd kan werken: is dat ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat. Of misschien wel in de lunchpauze of als de kinderen op school zitten. Ik ben geen ochtendmens, nooit geweest. Ik kan prima werken ’s ochtends, maar om 7 uur al schrijven is niet mijn ding. Ik start mijn werkdag dus met ‘gemakkelijker werk’ en gebruik dat als een soort warming up tot mijn ‘sweet spot moment’ zich aandient. Dat is meestal tegen 11 uur. Dus dan gaat mijn laptop automatisch in de internetvrije stand, zoek ik mijn schrijfplek van die dag op en ga ik aan het werk. Wil je effectief schrijven en met plezier, zoek dan uit wanneer jij op je best bent.

“Als ik niet uitstel tot later, ben ik al blij rond lunchtijd en ga ik daarna met een goed gevoel verder”

3. Kies het EERST BESCHIKBARE MOMENT op de dag en stel niet uit
Weet je wat je sweet spot is of ben je simpelweg afhankelijk van dat ene vrije momentje….zorg er dan voor dat je dat eerst beschikbare moment van de dag kiest. Dat kan ‘s ochtends voor je werk of direct nadat de kinderen in bed liggen. Ik heb dus de luxe dat ik dat kan combineren met mijn ‘sweet spot’ en start dus ook altijd om 11 uur. Als ik dat doe en het niet uitstel tot later, ben ik al blij rond lunchtijd en ga ik daarna met een goed gevoel verder. Wat je moment ook is: kies voor het eerst beschikbare, zo hou je ruimte over om je daarna goed te voelen over het resultaat.

 4. Een SOCIAAL PLEKJE zonder afleiding
Ga naar een plek waar wel andere mensen zijn (sociale druk om iets te gaan doen), maar waar geen afleiding is, bijvoorbeeld een bibliotheek of koffietentje. Laat je telefoon thuis en zorg dat er geen Wifi is (of blokkeer de wifi op je laptop).

“Kies een liedje dat je op gang helpt. Dat liedje wordt een soort ‘anthem’, een lijflied dat je schrijven in gang zet”

 5. Kies je eigen ‘ANTHEM’
Kies een liedje dat je op gang helpt. Een soort startnummer waar je energie van krijgt en dat je motiveert om te gaan werken. Een nummer dat je laat zien waar je het voor doet. Dat liedje wordt een soort ‘anthem’, een lijflied dat je schrijven in gang zet. Ik doe dat altijd. Bij mijn vorige boek was dat ’Hall of Fame’ van The Script, nu is het ‘Million Reasons’ van Lady Gaga. Zie dit nummer als de begintune van je schrijfsessie. Je zet het nummer op, installeert je en als het liedje is afgelopen, begin je. Hoe vaker je dit doet, hoe beter dat werkt.

6. CONCENTRATIENUMMER voor je schrijfsessies
Je hebt nu een beginliedje. Kies daarnaast ook een schrijfnummer. Liefst instrumentaal, want dat zorgt voor meer concentratie. Maak een nieuwe afspeellijst aan, noem die ‘schrijven’ en zet dit nummer een aantal keer achter elkaar er in, dus steeds hetzelfde nummer. Doe dat zo vaak tot je een tijdspanne vol hebt die je wilt schrijven. Bij mij zijn dat sessies van 30 minuten. Zo lang duurt mijn afspeellijst ook. Is de muziek afgelopen, dan weet ik dat ik mag stoppen. Het nummer dat ik daar nu voor gebuik is ‘I Giorni’ van Ludovico Einaudi. Dit helpt om sneller in de flow te komen en er in te blijven.

writersblock doorbreken7. Kies voor KORTE SESSIES en BEWEEG
Schrijven is zitten. Butt in chair. Maar daar wordt je lichaam en je geest op een gegeven moment heel suf van. Om dat te doorbereken kun je beter kortere sessies plannen (max 45 minuten) plannen en dan even 5-10 minuten pauze nemen in plaats van een sessie van 4 uur achter elkaar. Door tussendoor even te bewegen en weg te zijn van je scherm, zorg je weer voor nieuwe zuurstof in je hersenen en nieuwe concentratie. Verander desnoods van werkplekje en je gaat weer door 🙂

Schrijven is rust, regelmaat en ritme. Hoe meer je bovenstaande tips toepast, hoe beter ze werken en hoe makkelijker het gaat. Probeer jij het ook een keer? En wat zijn jouw tips om je writersblock te doorbreken?

Liefs,

Joyce