Alleen op reis, dat had ik al een tijdje niet gedaan en toen ik mijn ticket naar Maleisië had geboekt, dacht ik ook wel even ‘shit, nu kan ik niet meer terug’ :-). Gelukkig verdween dat gevoel heel snel en nu ik in mijn laatste van 6 vluchten (!) terugvlieg naar Amsterdam, blijkt dat ik er meer aan heb overgehouden dan een bruin kleurtje van het prachtige Perhentian strand. Dus….daar zijn ze: mijn 7 belangrijkste ervaringen en natuurlijk een paar Maleisië-, Singapore- en (alleen)reis tips voor als je ook die kant op wilt. Bon voyage!

Ik ontmoette o.a. Ellis, Ioana, daarna Kim en Marleen, toen Christine, Pablo, Marco en Lars, Chanou en Eric, Mayra, Samantha, Betthany, Shelly en Ralf, Marleen, Jeroen en Iris met wie ik de tijd van mijn leven had.

1. Sta open voor mensen, ze maken je reis een stuk interessanter

De reis tot aan mijn eerste slaapplek zag ik voor me: ik moest van A naar B, van B naar C en zo verder tot ik uiteindelijk in een prima hotelkamer in Kuala Lumpurs Chinatown neerstreek. Het was al avond en het enige wat me nog te doen stond was ‘naar buiten en iets te eten vinden’. In mijn eentje. Gelukkig was daar Ellis, een Nederlands meisje die me op het terras van een reggaebar meteen liet zien dat zelfs ervaren backpackers weleens nerveus zijn voor een trip en dat samen eten een stuk gezelliger is dan alleen. En die trend zette zich door. De volgende dag ontmoette ik Ioana, daarna Kim en Marleen, toen Christine, Pablo, Marco en Lars, Chanou en Erik, Mayra, Samantha, Betthany, Shelly en Ralf, Marleen, Jeroen en Iris met wie ik de tijd van mijn leven had. Alle vrolijke voorbijgangers nog niet eens meegeteld. En juist die simpele dingen als de weg vragen, iemand helpen bij de metro, je powerbank uitlenen als een ander die nodig heeft, een stekker vragen als de jouwe niet werkt of vragen of je erbij mag zitten met je ijsje als de tafels op zijn…die leiden tot de mooiste gesprekken en de gezelligste momenten. Conclusie: ik heb me geen seconde alleen gevoeld door simpelweg te antwoorden op een simpel ‘hallo’ of door zelf die eerste stap te zetten en iets te vragen of te helpen bij het maken van een foto.

Twijfel je, weet je iets niet of wil je je gevoel even checken…raadpleeg dan een keer niet Google Maps, maar old school de mensen om je heen.

2. Vraag alles wat je weten wilt

Volgens mijn moeder waren mijn eerste woorden vroeger ‘kan ik alleen’ en ‘doe ik zelf’. Dat is zo ongeveer het slechtste reisadvies dat er is. Want door te vragen bespaar je jezelf heel wat hoofdpijn, tripjes in de verkeerde metro, tijd, gedoe en vooral ook die leuke contacten. Twijfel je, weet je iets niet of wil je je gevoel even checken…raadpleeg dan een keer niet Google Maps, maar old school de mensen om je heen. Daar krijg je nooit spijt van J.

Je kent het wel, dat stemmetje in je hoofd dat je voor alles waarschuwt: want, wat als? Newsflash: ‘wat als’ komt nooit uit.

3. Maak je geen zorgen: zorgen komen niet uit

Voor je vertrekt en bij iedere nieuwe bestemming tijdens je reis zijn er honderd dingen die mis kunnen gaan. Je kent het wel, dat stemmetje in je hoofd dat je voor alles waarschuwt: want, wat als? Newsflash: ‘wat als’ komt nooit uit. Geen enkele van de dingen die fout hadden kunnen gaan, is daadwerkelijk gebeurd. Geen vlucht gemist, eenzame avonden gehad, niet hopeloos verdwaald, niet vol heimwee iedere dag naar huis willen, geen vervelende mensen ontmoet en zelfs niet ontvoerd of beroofd ;-). Heb dus een beetje vertrouwen in het universum en de mensheid, want je zult ervan versteld staan hoe makkelijk alles op zijn plek valt als het je lukt om mee te gaan met de ‘flow’. Gaat er dan helemaal niets mis? Natuurlijk wel. Ik ben ook een keer gruwelijk verbrand, vond een mega kakkerlak in mijn badkamer, vergat mijn laptop in een bus midden in de nacht (hoe ik hem terugkreeg? Door een taxi aan te houden en de bus achterna te rijden tot hij stopte ;-)), werd een keer vergeten door een bus in de vroege ochtend (wat weer een nieuw avontuur opleverde) en ook ik had af en toe (voor het eerst ooit) een momentje dat ik thuis miste. Maar juist op die momenten is er iets of iemand om je weer op het rechte spoor te zetten. Dus zorgen, laat ze gaan, je hebt er niets aan en de praktijk blijkt vele malen makkelijker dan de versie in je hoofd ;).

Maak zo min mogelijk plannen vooraf, want in de praktijk loopt alles anders en krijg je vaak veel betere alternatieven aangereikt dan jij had kunnen bedenken.

4. Keep it simple

En dan heb ik het over alles: eet simpel (liefst lokaal, ook als je het niet kent of van nature zo’n lastige eter bent als ik), denk niet verder dan de dag van vandaag (of morgen als je een bus- of vliegticket moet reserveren. Maak zo min mogelijk plannen vooraf, want in de praktijk loopt alles anders en krijg je vaak veel betere alternatieven aangereikt dan jij had kunnen bedenken. Maak geen honderd vrienden tegelijk, maar wordt ‘best friends for a day (or two)’: in het begin misschien een raar concept, maar het werkt fantastisch en geeft je vrijheid. En natuurlijk: je bagage: less is more gaat zeker op. Ik had een gewone daypack van 30L, heb op 1 sjaal na alles gebruikt wat ik bij me had en ben nergens in de problemen gekomen. Nou ja, een bonustip wel: kies een bikini met verwisselbare bandjes, want anders eindig je net als ik met een wit kruis op je rug als herinnering aan die heerlijke uurtjes op het strand.

Op mijn reis had ik ontelbaar veel ‘doe het nu-momenten’ en iedere keer dat ik ‘ja’ hiertegen zei, werd ik beloond.

5. Stel niets uit: kan het nu, doe het nu

Zie je een mooi uitkijkpunt op de route, stop en geniet van het uitzicht. Staat er een gerecht op de kaart dat je nooit eerder zag, maar wel wil proberen, kies het vandaag. Kun je vandaag snorkelen en schijnt de zon, doe het dan, wie weet is het morgen bewolkt. Op mijn reis had ik ontelbaar veel ‘doe het nu-momenten’ en iedere keer dat ik ‘ja’ hiertegen zei, werd ik beloond. Zo ging ik op mijn eerste avond in Singapore naar de water en Supertree shows terwijl ik dacht ze nog vier keer te kunnen zien. Gevolg: alle andere avonden die volgen, volgden er ook nieuwe plannen en uitnodigingen, dus ik was blij dat ik die eerste avond was gaan kijken!

Singapore was een van de highlights van mijn reis en dat terwijl die oorspronkelijk niet op het programma stond

6. Wees flexibel en laat je verrassen

Een reisplan en een goede voorbereiding gaan je absoluut helpen om de mooie plekken te zien en je reis net ietsje aangenamer te maken. Maar het doet meer: door te weten waar je naartoe gaat, heb je ook ruimte (in je hoofd en voor je terugvlucht je weer terugverlangt op het vliegveld) om je plan aan te passen en je te laten verrassen. Zit er een bestemming in je oorspronkelijke schema waar je minder zin in hebt of waar mensen die je ontmoet allemaal niet enthousiast over zijn, sla die dan over en wees flexibel. Dat geeft namelijk ruimte voor nieuwe dingen. Zo ruilde ik ‘on the go’ de Maleise jungle Taman Negara in voor een citytrip naar Singapore, de beste afsluiting die ik mezelf had kunnen geven. Singapore was een van de highlights van mijn reis en dat terwijl die oorspronkelijk niet op het programma stond.

 Alleen op reis gaan is een spoedcursus assertiviteit, zelfvertrouwen, plezier maken, mensenkennis opdoen, over de wereld leren en genieten tegelijk.

7. Bij twijfel, ga!

Ik heb geen reiziger ontmoet met spijt, sterker nog: iedereen raadt het je aan om te gaan en nu weet ik waarom. Het is een spoedcursus assertiviteit, zelfvertrouwen, plezier maken, mensenkennis opdoen, over de wereld leren en genieten tegelijk. En o ja, je ziet nog prachtige plekken ook :-). Dus doen. En twijfel je, kijk dan eens terug naar tip 5. Enjoy!

EN DAN…..de do’s & dont’s

Dit zijn mijn ervaringen én de ervaringen die ik onderweg hoorde…niks objectiefs aan dus, kijk vooral waar je eigen voorkeur naar uit gaat, maar dit vond ik in elk geval de moeite waard (of niet :-)).

Maleisië

 • Neem 2 dagen de tijd in KL om te acclimatiseren en de stad te zien. Veel meer heb je niet nodig. Kan altijd nog bij terugkomst mocht je nog willen shoppen J.
 • Pak de tram voor de langere stukken. Kost niks.
 • Op het vliegveld koop je een KL-pas, een soort OV-chip die je nodig hebt voor de metro naar het centrum en die je kunt uploaden met extra tegoed.
 • In KL is 1000 Miles hotel een fijne uitvalsbasis waar je voor ca. 20 euro je eigen tweepersoonskamer hebt.
 • Verblijf twee volle dagen in Georgetown en verken het oude centrum. In de namiddag kun je geweldig eten in Chinatown en Little India, als de avond valt, is daar weinig meer te doen. Dan is Love Lane (hostelstraat een prima plekje). Ik had The 80’s Hostel en vond die hartstikke fijn (meerdere kameropties), die is zeker aan te raden. Goedkoop eten en lachen om het entertainment kan ook bij de twee foodcourts en je laten masseren kan hier nog best goedkoop.
 • Ga zeker naar Perhentian Kecil (zelf geweest) voor de ultieme kleinschalige strandbeleving. Ik sliep in Senja, best oke en 5 meter van het strand. Neem voor de zekerheid wel een lakenzak mee, die heb ik alleen hier gebruikt ivm de muggen etc. die veel meer op een eiland zitten. Het grote eiland Basar is een stuk saaier dan het kleine ;). En ga dan zeker snorkelen of duiken, de onderwaterwereld is onvoorstelbaar mooi. Dit is ook de goedkoopste plek om je PADI te halen in een paar dagen, dus mocht je dat willen, doe het dan hier. En o ja: er zijn geen pinautomaten en de wifi is ook slecht, dus zorg dat je van te voren cash pint en zorgt dat je niet veel moet internetten. Wil je wel iets checken online, ga dan naar Ewans cafe tussen Coral en Long Beach, die heeft de beste Wifi J. En verder: grote schildpadden, haaien, Nemo’s, ze zitten er allemaal. Redang schijnt ook prachtig te zijn.
 • De jungle Taman Negara: ik ben er niet geweest, maar de mensen die ik sprak waren allemaal enthousiast! Ultieme verblijfplek: Mutiara resort middenin de jungle.
 • Neem 1 lange broek mee die je kunt gebruiken in het vliegtuig, lange busreizen en in de jungle. Reden: in de jungle scheelt het je veel gekriebel en in het vervoer voorkomt het een onderkoeling, want de airco’s staan zonder uitzondering op standje diepvries.
 • Reis met de bus als je van stad naar stad rijdt: kost niks en zijn hartstikke comfortabel en relaxed.
 • De Petrona Towers in KL zijn prachtig, maar vooral ’s avonds, overdag zijn ze stukken minder boeiend, dus ga na zonsondergang. Het park ernaast (KLCC) is overdag weer leuker.
 • Cameron Highlands vielen behoorlijk tegen en ik heb ook niemand er enthousiast over gehoord. Erg toeristisch, weinig te zien (behalve de theevelden met meer plastic ertussen dan Instagram je belooft) en verre van boeiend. Bovendien is het er erg nat en een stuk kouder dan in de rest van het land.

Singapore

 • Ga ’s avonds naar de Gardens by the Bay om de Supertrees te bekijken in volle glorie en sluit daarna aan bij Marina Bay om de spectaculaire watershow te zien.
 • Vreemdste park uit je leven aanschouwen: Haw Par Villa doet die naam zeker eer aan. Met een eigen MRT (metro) station rij je er zo naartoe.
 • Arab Street en Bali Street zijn heel fijne straatjes in de avond om op een ‘terrasje’ te zitten. In de weekenden is er vaak live muziek.
 • Shoppen doe je op Orchard Road. Peking eten is daar ene traditie bij Peking Duck, dus wil je dat proberen, zoek het restaurantje vooraf even op en deel de eend met een man of 4 (anders krijg je m nooit op).
 • Check ook de Botanical Gardens en de orchideentuin daar.
 • Ook hier werkt het openbaar vervoer fantastisch. Koop een Singapore Pass voor 5 SDollars en stort daar cash op. Dat scheelt veel op je vervoersprijs en zo reis je eenvoudig en voor bijna niets de hele stad rond. Singapore is extreem netjes en veilig, dus tot middernacht kun je dat prima doen. Geen zin in de MRT, Uber is er ook gigantisch groot, dus een Uber is zo geboekt en er zijn altijd wel deals waardoor het je nauwelijks een paar euro kost.
 • Check de wijken langs de rivier waar je meer de locals en de expats vindt. Zo zie je het contrast mooi in alle wijken (afgezet tegen Chinatown en Arabische wijk).
 • Superleuk café: I Am Awesome in Chinatown. Franse eigenaar, heerlijke gezonde kaart voor de hele dag. Ook lekker en alleen voor locals: Artichoke.
 • En ja, Singapore is een enorm winkelcentrum. Er zijn er tientallen, de een nog groter dan de ander, dus wil je nog winkelen (bijv elektronica) of kleding, dan zit je hier goed!
 • Hotels zijn hartstikke duur in Singapore, hostels een stuk betaalbaarder. Voor zo’n 25 euro per nacht sliep ik in twee heel leuke hostels (5inn in Chinatown en The Pod in de Arabische wijk), allebei aanraders, hip en modern met een ideale ligging.

Alleen reizen

 • Neem lekker weinig spullen mee. Hoe minder je meeneemt, hoe minder gedoe in de hitte en hoe flexibeler je bent. Maleisië is 50% Islamitisch, maar in je kleding hoef je daar nauwelijks rekening mee te houden: alles mag en kan in de grotere steden, in het westen en op de eilanden. En wassen kan echt overal, dus dat houdt het lekker fris.
 • Let in de late avonden in KL even op dat je gebruik maakt van (legitieme) taxi’s als je in je eentje bent. Ik heb me er geen seconde onveilig gevoeld en met een groepje kun je ook na middernacht nog prima te voet, maar van anderen hoorde ik wat minder gezellige verhalen over berovingen als je er erg toeristisch uitziet. In de praktijk overigens niks van gezien.
 • Vraag locals om hulp en tips. Hun Engels is vaak redelijk tot goed (vooral de jongeren), ze zijn ontzettend vriendelijk en weten de beste plekken.
 • Ga eens alleen, je krijgt er een compleet andere vakantie voor terug en je kletst de blaren op je tong :-). Mastertip van Mayra die al 1,5 jaar aan het reizen was: juist als je alleen reist, is het belangrijk om echt tijd voor jezelf te maken en je af en toe ook af te zonderen, anders vliegt het allemaal veel te snel voorbij. Neem dus als je langer weggaat ook vakantie tijdens vakantie en reis niet dagelijks.

Ik doe het zeker weer! Enjoy your trip!

PS. De eerste video staat al klaar, de rest volgt snel 😉