Ieder jaar streep je van alles af van je bucketlist, maar het onderdeel ‘boek schrijven’ blijft er maar op staan, want tja: waar begin je? Je bent niet de enige! Maar liefst de helft van alle Nederlanders wil een boek schrijven en ook bijna een derde denkt voldoende materiaal te hebben om het te doen. Wil jij ook gaan schrijven, lees dan nu alvast deze ‘beginnersfouten’ waar je last van kunt hebben. Door die te voorkomen is je boek er sneller dan je denkt! PS. Deze tips werken ook voor andere creatieve wensen op je bucketlist.
Wat gaat er vaak mis?
1. Geen vast ritme
Zelfs als je weet hoe het moet, kost het schrijven van een boek tijd. Veel mensen denken dat schrijven afhankelijk is van inspiratie. Niks is minder waar: 90% van je werk is gewoon ‘transpiratie’. Mijn boeken kosten me (voor een eerste versie) ongeveer 1000 uur werk, dus als je wilt schrijven, zorg er dan voor dat je voldoende tijd vrijmaakt.
2. Wachten op inspiratie
Inspiratie is magisch en je vingers vliegen in een roes over je toetsenbord, maar je weet nooit wanneer die momenten zich voortdoen. Wacht er dus niet op! Vaak komt de inspiratie pas als je al een tijdje bezig bent, dus gewoon beginnen werkt altijd beter.
3. Schrijven wat het publiek wil
Natuurlijk wil je dat mensen je boek lezen als het klaar is, maar schrijven wat de lezer wil, dat werkt eigenlijk nooit. JK Rowling (Harry Potter) en EL James (50 tinten) schreven niet wat het publiek wilde, maar wat zij wilden. Pas daarna werd dit succesvol. Kies het onderwerp waar jij blij van wordt.
4. Perfectie nastreven
Je boek is nooit perfect, hoe graag je het ook wilt. Probeer daarmee te leven: liever een boek met kleine foutjes dan een boek dat niemand kan lezen.
5. Niemand laten (mee)lezen
Iemand je werk laten lezen is doodeng, zeker als het nog niet echt af is. Toch zijn proeflezers goud waard. Durf je werk te laten zien en sta open voor (terechte) kritiek, dan groei je het snelst!
6. Snel opgeven
Een boek schrijven kost moeite en doorzettingsvermogen, want er komen moeilijke momenten. Toch is het eindresultaat iedere seconde waard. Geef dus niet op als het moeilijk wordt of als een (proef)lezer negatief is. Je kunt het niet voor iedereen goed doen en uiteindelijk word je beloond voor je werk.
7. Het te serieus nemen en vergeten te leven
Een boek schrijven is een hele klus en misschien wil je het zo ontzettend graag dat je niets anders meer doet. Zonde, want je grootste inspiratiebron ligt buiten, in het leven zelf. Een boek schrijven is een marathon, geen sprint, dus zorg dat je ook genoeg ontspant en energie opbouwt om het echt af te maken.
Veel succes en vooral: veel plezier met schrijven!
Liefs,
Wil je video’s zien over schrijven? Volg dan mijn Youtubekanaal.