Dit is wat ik wilde! Na een dagje sightseeing in Kuala Lumpur nog even neerstrijken op een terras en een paar uurtjes werken voor het tijd is voor het diner. Vandaag lukte dat glansrijk. En eigenlijk lukt het al veel langer. Sinds januari vorig jaar werk ik als zzp’er en dat betekent dat ik niet alleen voor 90% bepaal waar ik werk, maar ook wanneer. Als ik wil, ben ik binnen no time een digital nomad. En dat heeft dus zo zijn voordelen.

Zo werk ik vaak op zolder, in mijn eigen kantoortje, maar in de zomer zit ik ook graag in de tuin. Wil ik een keer thuis weg, vind ik in genoeg koffietentjes een thuis en moet ik me echt goed concentreren dan ga ik naar de bieb. En niet alleen in Roermond. Ook de trein en veel andere plekken zijn een plek geworden waar ik mijn laptopje open kan klappen. Zoals vandaag in Kuala Lumpur. In de middag, op zaterdag als het te warm is om je nog langer te bewegen.

Is het dan zó geweldig dat plaats- en tijdonafhankelijk werken? Ja, voor mij wel. 1000%, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nadelen aan deze werkwijze kleven. De belangrijkste (voor mij) op een rijtje.

Voordelen :

1. Geen wekker

Je zet de wekker niet meer, behalve voor een afspraak of opdracht die je bewust in de ochtend hebt gepland. Halluluja! En dan toch gewoon vroeg opstaan om nog iets aan je dag te hebben, want als het niet meer moet van een ander, is het opeens een stuk makkelijker om het toch te doen.

2. Een vloeiend geheel tussen zakelijk en privé

Je privé- en zakelijke leven sluiten beter op elkaar aan. Eerst sporten en dan aan de slag: geen probleem meer. In de rij bij de kassa sta je ook nog maar zelden, want je doet je boodschappen wanneer anderen aan het werk zijn. Een keer een ochtend iets leuks doen? Je plant een ochtend ‘vrij’ zonder dat met je baas te overleggen en dan haal je die verloren tijd ’s avonds gewoon weer even in.

3. Het voorkomt sleur en stimuleert inspiratie

Door niet iedere dag naar hetzelfde kantoor te ‘moeten’, hou je jezelf scherp. De afwisseling van werktijden en werkplekken zorgen voor nieuwe beelden, nieuwe situaties en nieuwe mensen. Op die manier heeft routine geen kans en hou jij jezelf continu scherp en alert. Zo voelt iedere dag als een nieuw hoofstukje en niet als een onbestemde brij tussen maandag en vrijdag.

4. Je bent productiever

Ik hoor het je denken. Productiever? Thuis? Op een terras? Yeah right. En toch klopt het. Door op een locatie te werken waar ook andere mensen zijn (die niet tegen je aan gaan kletsen :-)) zorg je voor een social accountability en werk je (ik) geconcentreerder dan wanneer ik alleen zit. Daarnaast is niet zozeer de plek een motor voor productiviteit, maar vooral het tijdsonafhankelijke aspect. Je mag nu loskomen van de 9 tot 17 mentaliteit die nog stamt vanuit de industriële revolutie. Een model dat prima werkt als je aan een lopende band staat, maar niet meer zo goed past bij onze kenniseconomie. En ook niet is afgestemd op jouw bioritme. Als je zelf bepaalt wanneer je werkt, kies je de momenten dat je het best bent. Voor mij is dat ’s ochtends voor administratie en ‘gewoon werk’ en ’s avonds voor het creatievere schrijfwerk. ’s Middags ben ik zelden heel productief, dus tegenwoordig doe ik dan liever iets anders.

En dan het (voor mij) enige nadeel:

5. Je zet je werk niet meer ‘uit’

Doordat werken zo fijn is geworden en veel minder als werk voelt, doe je het meer dan ooit. Nou is dat natuurlijk niet heel erg, maar als het ten koste gaat van je sociale leven, relaties en ontspanning, dan zit je natuurlijk niet op de goede weg. Dus privétijd inplannen en die laptop af en toe ook bewust even wegleggen en uitzetten, is wel echt lastig, zeker in het begin. Als je net start met plaats- en tijdonafhankelijk werken en jaren wél in een maandag tot vrijdag, 9 tot 17 uur systeem hebt gewerkt, dan merk je dat het lastig is om dat in het begin los te laten. Je voelt je schuldig als je overdag iets anders doet en moet ook wennen dat je die tijd dat jij zit te lunchen in de zon met een vriend(in) wel ook ingehaald moet worden. Gevolg: je werkt vaak overdag en ’s avonds.

Gelukkig leer je daar ook snel mee dealen, maar ik betrap me er zelf nog weleens op dat ik momenten heb waarin werk boven alles gaat en van die periodes waarbij ik me er met veel zelfdiscipline toe moet zetten om toch nog even wat doen. Hoe ik tijd- en plaatsonafhankelijk kan werken? Mijn bedrijf is een online business en beheer ik van waar ik maar wil, mits er internet is. Schrijven kan natuurlijk al helemaal overal, dus samen is het ideaal om te doen op de plekken én de tijdstippen die ik zelf fijn vind.

Werk jij al tijds- en plaatsonafhankelijk? Wat is volgens jou het grootste voordeel?