De Olympische sporters zijn terug en staan ook vandaag en morgen nog in de spotlights. Wekenlang leefde Nederland mee met de hockeysters die goud op een haar na misten, met Dafne Schippers die een stap te kort kwam voor haar Olympische droom en zilver mee naar huis nam, Epke’s val, maar ook met de handbalsters die verder kwamen dan ooit, een historisch succesvolle wielerploeg, met Noushka Fontijn die vocht voor haar zilver en met Marit die naar haar gouden plak zeilde. Sporten waar je normaal snel bij doorzapt, bleken opeens interessanter dan je dacht.

En de reden was – behalve de spanning en sensatie – vooral de herkenning van het gevecht. Want waar sporters jaren trainen voor een medaille, werken schrijvers vaak jaren aan een boek, studeren artsen jaren om hun vak te mogen uitoefenen en oefenen zangers jaren voor dat ene concert. Wat kunnen wij niet-Olympische sporters van hen leren? 5 tips die je – bij welke passie dan ook – vooruit helpen!

“Waar sporters jaren trainen voor een medaille, werken schrijvers vaak jaren aan een boek, studeren artsen jaren om hun vak te mogen uitoefenen en oefenen zangers jaren voor dat ene concert”

1. Kijk waar je kracht ligt en probeer uit
Je word pas echt heel goed in je vak als je daar aanleg voor hebt en ontzettend veel voldoening van krijgt. De enige manier om de top te halen, is door talent te koesteren en te voeden met uren training. Dat kan alleen als je vak ook je passie ligt. Wat dat is, leer je alleen als je uitprobeert. Misschien droom je ervan om een boek te schrijven, maar merk je al snel dat je kracht (en plezier) ligt bij korte verhalen of wie weet wil je bloggen, maar zijn scenario’s veel meer je ding. Wat het ook is: probeer uit. Kom erachter waar je talent ligt en waar je oprecht blij van wordt. Door de juiste vorm te vinden die bij jou past, is de kans op succes het grootst.

2. Heb je je genre/sport gevonden, leer de basis
Niks is zo moeilijk als het afleren van een slechte techniek. Dat geldt zowel voor sporters als voor schrijvers. Iedereen heeft van nature bepaalde maniertjes en methoden en soms zijn die goed, maar vaak ook niet. Als mens kun je veel makkelijker nieuwe gewoonten aanleren dan oude afleren. Zorg daarom dat je de basis van je genre beheerst als je er een (of meer) hebt uitgekozen waarin je wil excelleren. Het aanleren van een goede basis zorgt ervoor dat je een vliegende start krijgt, sneller werkt en dat je beter schrijft. Een investering in je talent dus. Wil je een boek schrijven en jezelf blijven ontwikkelen, kijk dan eens bij mijn bootcamps, die zorgen niet alleen voor een goede basis zonder beginnersfouten, maar ook om je eigen sterktes te benadrukken en zwaktes te verbeteren.

“Iedereen heeft van nature bepaalde maniertjes en methoden en soms zijn die goed, maar vaak ook niet”

3. Ben je eenmaal op weg, blijf schaven
Talent en een basis zijn goed, maar iedere sporter en iedere schrijver heeft onderdelen van zijn spel of techniek waar hij minder goed in is en waar hij heel goed in is. Probeer beter te worden op de mindere onderdelen en zorg dat je allround word binnen je vak. Ben je slecht in dialogen? Oefen daar dan op! Heb je – zoals ik – meer moeite met tijdslijnen in je verhaal, zorg dan dat je daar extra aandacht aan besteedt en ga dat niet uit de weg. Om als sporter die gouden medaille te halen, moet alles kloppen, om een goede schrijver te worden ook. Investeer dus niet alleen in de dingen die je al beheerst, maar zorg ervoor dat je alle belangrijke vaardigheden naar een goed niveau tilt.

4. Oefenen, oefenen, oefenen
Heb je het talent en je genre gevonden, zorg ervoor dat je oefent. Door iedere dag te blijven trainen, versterk je je ‘schrijfspieren’ en kweek je doorzettingsvermogen (dat je wel nodig hebt bij een boek ;)). Natuurlijk heb je niet iedere dag even veel zin om te gaan zitten, maar het is – net als bij sport – een heerlijk gevoel als je het weer hebt gedaan. En daarnaast: door ritme te houden, blijf je in je verhaal en is het gemakkelijker om de draad de volgende dag weer op te pakken. Heb je een paar uur per week de tijd om te schrijven? Plan die – als het even kan – niet op een dag, maar knip ze op en verdeel ze. Kun je nog wel wat extra support gebruiken, deel je doelen en prestaties dan met een supportgroep. Dit kan een groep collega-schrijvers zijn, maar ook vrienden en familie, een schrijfcoach of je social media volgers.

“Natuurlijk heb je niet iedere dag even veel zin om te gaan zitten, maar het is – net als bij sport – een heerlijk gevoel als je het weer hebt gedaan”

5. Leer te dealen met teleurstellingen
Dat je goud haalt, hoe goed getraind ook, is geen zekerheid. Kijk naar Dafne Schippers. Als alle voorbereiding goed is, vergroot je die kans en komt het ooit wel, maar je zult in je sporters en schrijverscarrière ook te maken krijgen met teleurstellingen. Leer daarmee te dealen: praat erover, leer wat je de volgende keer beter kunt doen en haal er nieuwe motivatie uit. Alleen door af en toe te verliezen, word je uiteindelijk een winnaar.

Wil je meer leren over de basis, wil je jezelf trainen op de onderdelen waar je nog op wilt verbeteren of wil je juist leren hoe je een boek moet uitbrengen? Meld je dan aan voor een van de 3 bootcamps (of alle drie) dit najaar, dan help ik je om een betere schrijver te worden. En voor nu: veel schrijfplezier en geniet nog van Rio.

FOTO: NOS