Je kent het wel: naast je baan en je dagelijkse verplichtingen, heb je een paar projecten op je lijstje staan waar je graag aan wilt beginnen én die je wilt afronden. Dat eerste lukt meestal nog wel op een vrije zaterdagmiddag, maar vooral dat afronden is een lastiger verhaal. D
Wat vaak ook niet helpt, is dat je wel meer dan een extra project op je lijstje hebt staan. Toch? Sommige van die projecten ben je net gestart, terwijl andere al op de helft zijn of net nog even dat laatste zetje nodig hebben. Niks is leuker dan het beginnen met een nieuw project, maar niks is lekkerder dan het daadwerkelijk afronden van een project. Hoe doe je dat?
1. Focus op een project tegelijk
Het grootste probleem van die onafgemaakte projecten: het zijn er veel te veel. Misschien heb je er wel tien waar je ooit nog iets mee wil doen, maar effectief zijn ze in slaap gesukkeld, terwijl jij alweer aan iets nieuws begint. Geen zin in een kerkhof vol onafgeronde projecten? Kijk dan naar wat er nu ligt en ‘delete’ de projecten waar de passie uit is. Vervolgens zorg je ervoor dat je er eentje over houdt. Je tijd is beperkt, dus je kunt simpelweg niet aan meerdere projecten tegelijk werken.
Nog een voordeel van focussen: als je al je tijd en energie op een project richt in plaats van twaalf verschillende, dan ga je veel sneller vooruit, maak je het af en kun je eerder aan iets nieuws beginnen.
2. Reserveer tijd
Het is natuurlijk een open deur, maar als je serieus bent over je extra project, dan moet je er tijd voor vrijmaken, anders komt er niets van terecht. Je weet precies hoe het gaat als je geen tijd reserveert: dan lonken de vrienden op het terras, kan de auto nog wel een wasbeurt gebruiken of slaap je liever uit. Niet doen! Door wekelijks een paar uurtjes te reserveren voor je project zorg je ervoor dat je in de flow blijft, het werken eraan leuk blijft en je daadwerkelijk vooruitgang ziet.
3. Bewaak de grenzen
Als je eenmaal begonnen bent aan een project, leer je er steeds meer over. De kans is groot dat je dan geneigd bent om het uit te breiden. Denk aan een website. Misschien begin je met een simpele blog, maar voor je het weet, wil je er ook een chatfunctie op, video’s plaatsen en maken en eigenlijk is het ook wel heel leuk om online cursussen te geven. Tsja…dan kun je moeilijk nog spreken van één extra project, dat zijn bijna allemaal extra projecten op zichzelf. Voorkom dat dus: zorg ervoor dat je projectopdracht die je voor jezelf neerlegt, afgebakend is en voorkom dat je blijft uitbreiden en opeens met een giga project zit opgescheept waar je jaren mee kwijt bent.
4. Geef jezelf een deadline
Onderzoek toont aan dat de meeste mensen goed kunnen omgaan met deadlines (al zou je dat niet altijd denken). Een deadline zorgt ervoor dat je weet wanneer je project af moet zijn en dat je ook iets harder dan normaal werkt om ervoor te zorgen dat dat lukt. Door je deadline met anderen te delen, geef je hem nog meer gewicht. Je wilt immers niet moeten zeggen ‘het is nog niet klaar’. Doen dus: een deadline geeft je extra project power en zorgt ervoor dat je weet dat het werk eraan tijdelijk is.
5. Wees tevreden bij 90% perfectie
Een extra project schept verwachtingen: vooral bij jezelf. Voor je begint, heb je helemaal in je hoofd hoe dat zelfgemaakte bijzettafeltje, die nieuwe jurk, dat gerecht, je boek, die website of je tuin moet worden. Maar precies bij die verwachtingen gaat het vaak mis, want als je de 90% perfectie eenmaal hebt aangetikt, ben je nog niet bereid om het label ‘klaar’ eraan te hangen. Het gevolg: je blijft nog wekenlang knutselen, aanpassen en doen voor je tot die felbegeerde 100% komt. Doe dat niet! 100% haal je namelijk nooit en perfectie bestaat niet. Het is goed als er nog iets over blijft om te verbeteren. Als je eenmaal je nieuwe extra project in gebruik neemt, merk je dat er misschien meer aan schort. Wees dus tevreden met de ‘beta-versie’, test hem, laat hem zien en ga op een later moment pas aanpassen. Daarmee voorkom je eindeloos geklooi dat de deadline van je project in de weg staat en uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat leidt.
Kortom: aan de slag! Door je oude projecten te ‘killen’, één (nieuw) extra project te kiezen, daar tijd voor vrij te maken, het gaandeweg niet groter te maken, een deadline te kiezen en je tevreden te stellen met 90%, zorg jij ervoor dat je naast je baan nog heel wat leuke projecten kunt afronden. Have fun!
Liefs,