Goede voornemens. De een doet er niet aan, de ander vervalt in algemeenheden als ‘ik zie iedere dag als een nieuwe kans om mezelf te verbeteren’ en een derde groep is er juist fanatiek mee in de weer. Of je nu wel of geen liefhebber bent van goede voornemens, deze tijd van het jaar is wel een uitgelezen kans om terug- en vooruit te kijken.
Waarom? Heel Nederland ligt nog brak op de bank van een uit de hand gelopen oudejaarsavond, je baalt ervan dat je morgen weer terug moet naar die baan waar je eigenlijk weinig zin in had…en laten we eerlijk zijn, met dit weer heeft niemand zin om erop uit te gaan. Kortom: tijd voor actie dus. En dat is precies waar het met goede voornemens altijd mis gaat. Voornemens zijn vaak grote, lange termijn doelen…en die zijn gemakkelijk weer te negeren als het even tegenzit. Daarom zijn goede voornemens onzin…wat wel werkt? Je voornemens omzetten in concrete actieplannen. En zo doe je dat!
Het verschil tussen een doel en een plan
Ze klinkt hetzelfde, maar niets is minder waar. Een doel is een stip aan de horizon, de plek waar je graag naartoe wilt; een plan is de manier hoe je bij dat doel komt. Je hebt ze allebei nodig. Waarom? Je wil geen plan maken voor een vaag doel, zodat je nooit weet wanneer je plan tot zijn einde komt en een concreet doel zonder plan is ook verre van wenselijk, omdat je dan op 13 januari al vergeten bent wat je met Oud op Nieuw ook alweer had bedacht.
5 stappen van doel naar plan
Begin altijd met het einddoel voor ogen. Natuurlijk, waarom zou je immers plannen maken als je niet weet waar ze toe moeten leiden. Wil je eindelijk een boek schrijven dit jaar, je blog beginnen, gezonder gaan leven, meer op vakantie of tijd met je vrienden en familie doorbrengen? Dan is dit het moment om te beginnen.
1. Concretiseer je doelen en maak ze meetbaar
Een doel is iets wat je graag wilt bereiken. Hoe concreter dat ‘iets’ is, hoe gemakkelijker je dat uiteindelijk haalt. Niet alleen omdat het veel duidelijker is wat het eindpunt is, maar ook omdat het gemakkelijker is om een plan te maken voor dat doel. Stel: je doel is ‘meer schrijven’. Dat is een goed voornemen, maar wanneer bepaal je of dat is gelukt en welke tussenstappen heb je nodig om je doel te bereiken? Het doel: ‘iedere dag 10 minuten schrijven’ of ‘ voor het eind van het jaar de eerste versie van mijn roman afmaken’, is veel gemakkelijker te meten en daarmee veel motiverender. Geef je doel ook altijd een deadline mee. Waarom is die datum belangrijk? Het geeft je een moment om vanuit terug te rekenen.
2. Schrijf je doelen op en kijk er iedere dag naar
Door je doelen op te schrijven en ze iedere dag te zien, worden ze een deel van jezelf. Grote doelen zijn vaak eng en klinken onrealistisch. Zaken waar je dagelijks mee te maken hebt, zijn dingen die je normaal gaat vinden. Dat werkt ook bij doelen. Is het je doel om dit jaar een boek te schrijven, dan kan dat een vage droom zijn die je al jarenlang had. Zie je dat doel iedere dag, dan wordt deze een deel van jezelf en ga je er – bewust en onbewust – veel sterker naar handelen. Dat je je doel haalt, is dan geen vraag meer, maar een zekerheid.
3. Schrijf de stappen uit die je moet nemen om je doel te bereiken
En dan heb ik het over alle stappen. Een doel als een boek schrijven, een cursus opzetten, een succesvol blog beginnen of 15 kilo afvallen is niet niks. Door iedere stap uit te schrijven, geef je jezelf inzicht in wat ervoor nodig is om het doel te bereiken en kun je gemakkelijker inschatten of je doel realistisch is en wat je ervoor moet doen om het te halen. Vaak heeft dat te maken met het investeren in tijd (bij een boek en een blog is dat duidelijk, maar ook afvallen kost tijd; je zult meer moeten gaan bewegen en gezonder moeten koken).
Een boek schrijven is een grote hobbel, door alle tussenstappen in kaart te brengen, breek je die hobbel af tot kleine hobbels die veel gemakkelijker te nemen zijn. Zo kun je je doel breken in: personages uitwerken, een structuur bouwen, losse hoofdstukken schrijven, proeflezers benaderen, feedback verwerken etc. Wil je een blog starten? Of een boek schrijven? Denk dan aan wat je nodig hebt om die van de grond te krijgen, zoals het opzetten van een site, het bedenken van een onderwerp, het vinden van je doelgroep, het maken van een blogplanning, het delen van je posts op social media etc.
4. Vertaal de deelstappen in een plan
Je hebt een overzicht gemaakt van de stappen die je moet doorlopen. Waarschijnlijk heb je dat voor een deel al chronologisch gedaan. Zo niet, zet ze dan nu in de juiste volgorde. Om een doel te bereiken hoef je nog niet alle stappen precies te weten, zolang je de eerst volgende maar helder hebt, kun je vooruit. Wel belangrijk: hang aan iedere tussenstap een (realistische) deadline. Pas als je weet wanneer je de volgende stap gezet moet hebben, kom je vooruit.
5. Creëer een gewoonte rondom je doel
Er is niks lastiger dan gedragsverandering, vandaar dat die vage goede voornemens het altijd afleggen tegen de realiteit. Hoe kun je dat tegengaan? Creëer een kleine dagelijkse gewoonte die met je doel te maken heeft. Dat kan van alles zijn: het opschrijven van een blogidee, het bedenken van het volgende dat je personage zal overkomen in een verhaal, het maken van een wandeling in plaats van een filmpje op de bank…als je het maar zo vaak mogelijk doet (liefst dagelijks, dat verwerken je hersenen het best) en liefst zoveel mogelijk op hetzelfde moment. Let wel op: ook hier weer gaat het om volhouden, want een gewoonte hebben je hersenen pas overgenomen als automatisme als je 60 dagen die gewoonte vasthoudt. Voordeel: het kost steeds minder moeite. Nog een laatste tip: maak je gewoonte niet optioneel. Als je een gewoonte wil bouwen dan ‘moet’ het. Net als tandenpoetsen en je jas aantrekken voor je naar buiten gaat. Niet nadenken, gewoon doen. En vind je het fijn om je voortgang te bewaken, de smartphone-app Balanced laat zien of je op de goede weg zit. En haal je je (tussen)doelen, vergeet jezelf dan niet te belonen. Ook dat vinden je hersenen fijn en motiveert.
Kortom: stop met goede voornemens en zet doelen om in plannen. Dan wordt dit jaar ongetwijfeld jouw jaar! Make it a good one!
Lots of love,
Mijn goede voornemen: mijn nieuwe boek ‘Ruimte voor liefde’ over liefde in deze tijd zo groot mogelijk maken? Benieuwd naar het boek en wil je het eerste hoofdstuk alvast gratis lezen, dat kan!