Waarschijnlijk heb je er ooit van gehoord: NaNoWriMo. Deze afkorting, op twitter trending topic met de bijbehorende haghtag, komt sinds 1999 ieder jaar in november terug. Tijdens deze speciale schrijversmaand (NaNoWriMo staat voor: National Novel Writing Month), gehouden in november, gaan schrijvers over de hele wereld de uitdaging aan om zoveel mogelijk te schrijven in één maand. Waarom? Om een nieuw project te starten of een ouder, vastgelopen boek nieuw leven in te blazen. En waarom bestaat het en is het al jaren een succes? Schrijven is een eenzame bezigheid en vaak kan het je aan kennis, discipline of doorzettingsvermogen ontbreken om verder te gaan met je boek. Tijdens NaNoWriMo schrijf je samen of werk je tegelijk waardoor er een saamhorigheidsgevoel ontstaat. Je begint allemaal tegelijk op 1 november en probeert voor de maand eindigt zoveel mogelijk woorden op papier te zetten (het doel is 50.000). Die voortgang hou je bij: voor jezelf of in een van de online groepen of op social media.

Nederland

NaNoWriMo is, zoals de naam al doet vermoeden, een Amerikaanse uitvinding (kijk voor meer info op: http://nanowrimo.org/), maar ook in Nederland heeft het fenomeen genoeg bekendheid. Zo is er een Nederlandse website en zijn er op de sociale platformen genoeg groepen te vinden die elkaar online coachen of zelfs offline afspreken om tegelijk te schrijven. Kortom: doe je mee aan NaNoWriMo, dan schrijf je in november niet alleen!

Hoe doe je het op de juiste manier?

50.000 woorden in een maand is niet niks. Afhankelijk van je genre is het meer dan een halve roman, een korte Young Adult of een complete verhalenbundel. Schrijf je geen fictie maar non-fictie of bijvoorbeeld columns of blogs, ook dan kun je natuurlijk meedoen. Zo leg je in een maand tijd een geweldige voorraad aan. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het maximale uit je maand haalt? Met deze drie tips zorg jij ervoor dat je niet faalt:

1) Zorg voor een plan

Als schrijfcoach zie ik twee soorten schrijvers: de intuitieve schrijvers die ergens beginnen en wel zien waar hun inspiratie hen brengt en de planmatigere schrijvers die voor ze beginnen een plan maken. Mijn ervaring is dat die laatste groep veel vaker succesvol is in de afronding van het boek dan die eerste groep. Misschien ben je niet zo’n planner, maar een boek is een groot project (zelfs als je het in een maand wil doen) en een plan voor een boek kun je vergelijken met een landkaart: het helpt je om dichter bij je doel te komen als je onderweg even niet meer weet waar je bent.
Wat zit er in elk geval in een plan:
* Premisse: dit is het basisidee en het fundament van je boek. In fictie is dit een samenvatting van één zin die de plot van het verhaal vertelt. In non-fictie is het een samenvatting van 1-3 zinnen die je belangrijkste bewering vertelt.
* USP: oftewel je ‘unique selling point’. Dit is klinkt als een marketing of verkoopterm (en dat is het ook ;)) maar het is belangrijk omdat de USP jou laat nadenken over wat er uniek is aan jouw boek (waarom is het anders dan andere boeken?) en wat het de moeite van het lezen waard maakt. Als je dat voor jezelf weet, weet je ook altijd waar je werk aan moet voldoen.
* Outline: een outline is de grove plotlijn van je boek. Hierin komen een paar belangrijke momenten naar voren, zoals het begin, het eerste incident dat zich voortdoet en de rest van het verhaal in werking zet, maar ook pogingen en tegenslagen van de hoofdpersoon en natuurlijk het belangrijkste punt: de climax.
Het is belangrijk dat je dit plan afhebt voor je op 1 november begint, dan kun je direct aan de slag!

2) Zorg voor een team

De meeste grote schrijvers hebben het helemaal niet alleen gedaan. Ze kregen hulp van redacteuren, coaches, mentoren en collega’s. Misschien heb jij die niet, maar NaNoWriMo geeft je juist die kans om deze mensen om je heen te verzamelen. Zoek op de website van NaNoWriMo naar mensen die je kent of uit je omgeving en help elkaar op de momenten dat het moeilijk gaat en geef elkaar advies en inspiratie. Uiteraard hoef je deze nieuwe groep na november niet vaarwel te zeggen. Als het klikt kunnen jullie elkaar blijven stimuleren.

3) Zorg voor ritme

Een van de belangrijkste en meest onderschatte zaken in schrijven en productiviteit is ‘flow’. Flow is het gevoel dat alles vanzelf gaat en dat je zo geconcentreerd aan het werk bent, dat je pas uren later weer op de klok kijkt. Flow komt echter niet vanzelf, dat moet je oproepen. Een van de beste manieren om dit te doen is ritme: zorg voor een terugkerende manier van werken, zodat je hersenen snel snappen dat ze moeten opletten en in de schrijfmodus moeten gaan. Hoe doe je dat?
• Zorg ervoor dat je nooit twee dagen achter elkaar je schrijfafspraak (die je met jezelf of anderen hebt gemaakt) mist. Soms kan het voorkomen dat je een dag niet kan schrijven, zelfs niet heel even. Dat gebeurt. Probeer juist dan om de volgende dag het ritme weer op te pakken. Als je twee dagen achter elkaar over slaat dan ben je eruit en wordt het heel gemakkelijk om te stoppen en moeilijk om weer te starten.
• Focus op het gevoel dat je hebt als je schrijft. Als je handen over het toetsenbord vliegen, dan geeft dat een bepaalde cadans. Probeer deze cadans zo min mogelijk te onderbreken. Zo gauw je stopt met typen, stopt je hoofd. Zo lang je typt, blijft je flow in stand.
• Verander de kleur van je lettertype naar lichtgrijs. Heb je last van een intern stemmetje dat je vertelt dat het niks is dat je hebt opgeschreven en ben jij je grootste criticus? Dan kun je uit je flow gebracht worden door wat je hebt opgeschreven. Om dat stemmetje het zwijgen op te leggen, is het handig om de kleur van je tekst te veranderen naar iets dat je slecht kan zien, bijvoorbeeld lichtgrijs. Op die manier wordt je niet afgeleid door wat er al staat en kun je je focussen op wat er nog komt.
• Meet en weet: hou het aantal woorden bij dat je per uur schrijft. Op die manier weet je wat je gemiddelde schrijftempo is en kun je dat vasthouden of verbeteren. Natuurlijk is schrijven geen wedstrijdje om snelheid, maar tijdens NaNoWriMo ligt de focus op productie draaien…december is de ideale maand voor reflectie en herschrijven. Want denk maar zo…een niet bestaande tekst kun je niet aanpassen, dus hup: aan de slag!

Succes!

Liefs,

Joyce