Nog geen drie maanden geleden nam ik afscheid van mijn vaste baan. Geen dagelijkse gang meer naar kantoor, geen vaste taken, geen wekelijkse opdrachten en verder zonder de vertrouwde collega’s. Op naar het avontuur, eigen keuzes, eigen tijden en vooral…niet meer elke ochtend de wekker :-). Weet ik nu dat ondernemen precies werkt? Natuurlijk niet, maar een avontuur is het zeker en ik heb wel alvast wat tips die je misschien zelf ook kunt toepassen als je begint met een nieuw project of als je een nieuwe fase instapt.
1. Hou je niet in, spring in het diepe
Als je net begint – of het nou met ondernemen is of met iets anders – wil je het natuurlijk meteen goed doen. Je zit vol nieuwe plannen, ideeen en strategieen. Mijn advies: probeer ze allemaal en kijk wat je bevalt. Zeg vaker ‘ja’ dan ‘nee’, kom tot de conclusie dat ‘ja’ tegen alles niet het beste idee is, maak weken van 90 uur of meer en leer. Want alleen door alles te proberen wat je in gedachten had en door klussen aan te nemen die je van tevoren niet had voorzien, krijg je inzicht in wat je wel leuk vindt en niet, wat bijdraagt aan je grote doel en wat niet. Durf fouten te maken. Alleen daarvan kun je leren.
Een praktische tip: investeer waar nodig en zorg dat je je randvoorwaarden op orde hebt. Denk dan aan een goede pc of laptop (ik startte vorige week noodgedwongen even mijn oude laptop op en viel achterover van verbazing: hoe had ik het daar zolang op volgehouden?), zorg voor fijne software en koop premiumpakketten van diensten als je ze echt gebruikt (zo gebruik ik Google Docs for Work, Facturensturen.nl, Evernote Premium, Todoist Premium en – om te schrijven – Scrivener en Aeon Timeline) en creëer voor jezelf fijne werkplek. Door niet te bezuinigen op je werkcomfort, spaar je ontzettend veel tijd en ergernis, waardoor die investeringen zichzelf terugbetalen.
2. Monitor…alles
Als je net begint met iets nieuws, heb je vaak geen idee hoe dingen verlopen: hoeveel tijd kost een taak nu echt, hoeveel uren heb je daadwerkelijk beschikbaar en hoe productief ben je eigenlijk? Om niet iedere avond tot elf uur noodgedwongen te moeten werken, is het handig om bij te houden hoeveel werk bepaalde opdrachten zijn. Ik gebruik er Toggl voor, een programma dat je tijd per activiteit bijhoudt en waar zowel een app-versie als een desktopversie van beschikbaar is. Mijn opdrachten ‘sales’ hou ik bij in Sellf (ook gratis desktop en app-versie) waarin je goed kunt zien welke contacten en opdrachttrajecten er lopen. Zo hou je gemakkelijk en overal overzicht.
Praktische tip: nu het eerste kwartaal er bijna op zit, kreeg ik te maken met een nieuw fenomeen: BTW-kwartaal aangifte. Ook daarvoor is het dus handig dat je wat zaken bijhoudt. Mijn tip: bewaar alles digitaal op één plek, dan ben je er het snelste mee klaar. De ideale bewaarplaats: Evernote (ook in de gratis versie). Scan (met Scannable) of download je bonnetjes, treinkaartjes, agendaoverzichten en facturen en zet ze in Evernote. Label ze met ‘belasting’ en als het weer zo ver is, heb jij met een druk op de knop een overzichtelijk lijstje beschikbaar.
3. Evalueer en schaaf bij
Je hebt alles dat je van plan was geprobeerd, je bent in de tussentijd verrast door de werkelijkheid (o ja, shit, die is er ook nog ;-)) en je hebt alles wat je hebt gedaan gemonitord. Tijd om de balans op te maken. Want…wat heb je nu eigenlijk gedaan, wat ga je in de toekomst laten en waar wil je je juist meer op richten?
Ik kwam er na drie maanden achter dat ‘ja’ zeggen tegen alles dat ik kan doen geen goed idee is, dat ik mijn aanbod moet verkleinen en specialiseren, dat ik meer tijd wil maken voor nieuwe boeken en dat ik daarvoor drastisch moet schrappen in mijn planning en ambities. En dat kan. Want nu ik ondernemer ben, mag ik zelf mijn doelen stellen en strategie bepalen. Tijd voor aanpassingen dus!
Praktische tip: neem aan het eind van die drie maanden een paar dagen de tijd om echt te evalueren hoe de maanden verliepen. Werk dan aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf en zie deze tijd ook als investering. Evalueer niet met zachte hand en durf te schrappen en aan te passen. Door een stip op de horizon te zetten (of dat nou een doel van 1, 3 of 5 jaar is) weet je vanzelf welke activiteiten je moet behouden, vergroten of vergeten om dat doel te bereiken.
Wat is dan mijn voorlopige conclusie…wil ik nog terug naar mijn oude vertrouwde vaste baan? Nee, voorlopig ben ik meer dan blij met de keuze die ik heb gemaakt! Na drie maanden veel te hard werken kan ik nu beter inschatten hoeveel tijd taken kosten en hoe ik ruimte hou voor wat ik echt belangrijk vind. Kortom: ik kan niet wachten op de start van het tweede kwartaal als ondernemer! Wat zijn jouw nieuwe plannen?
Liefs,