‘Ruimte voor liefde’ gaat over de liefde, de liefde in deze tijd en hoe we moeten dealen met een eeuwenoud model in een hypermoderne maatschappij. En de wrijving die dat oplevert. Maar het boek stelt niet alleen vragen, het geeft ook antwoorden. Over hoe het anders kan, hoe anderen het doen en stiekem ook een beetje over hoe ik het zelf aanpak en mijn eigen lange relatiereis. Maar…hoe is het boek dan opgebouwd? Nou: zo :-)! Een sneak peak van de hoofdstukken van ‘Ruimte voor liefde’.
Hoofdstuk 1: Singles
Het eerste hoofdstuk gaat over: singles. Want waar single zijn lang een taboe was (en in sommige delen van ons land nog steeds als ‘tussenstation’ wordt gezien waarin iedereen je het liefst zo snel mogelijk koppelt), is de tijd aan het veranderen. Natuurlijk zoeken we nog steeds liefde, maar een vaste relatie is allang niet meer de Heilige Graal waar ons leven om draait. In een steeds individualistischere samenleving draait het vooral om Geluk. En dat kun je in de 21e eeuw prima bereiken als alles om jou draait. Hoe mensen hun single life ervaren, wat ze moeilijk vinden of waarom ze juist graag voor altijd alleen (lees: niet eenzaam) blijven, lees je in dit hoofdstuk. Deze kun je trouwens ook al gratis downloaden als je nieuwsgierig bent!
Hoofdstuk 2: Omgeving
Je liefdesleven is vaak al ingewikkeld genoeg. Zeker als je voorkeuren ook nog eens afwijken van de heersende norm. Wil je best meerdere relaties tegelijk of val je op mensen van hetzelfde geslacht? Meestal moet jij daar niet alleen even aan wennen, je omgeving ook. En dan kan dat nog wel eens lastig zijn, want tussen generaties kan er heel anders gedacht worden over de liefde en tussen (of binnen) verschillende culturen ook. En zo is je omgeving soms een grotere factor in je liefdesleven dan je zou willen.
Hoofdstuk 3: Open relatie
Liefde met je partner, seks met de rest van de wereld. Niks vreemdgaan, gewoon buiten de deur feest vieren met toestemming. Zo zien veel mensen een open relatie. Als ze hem zelf niet hebben, want in werkelijkheid blijkt het veel genuanceerder te liggen. Hoe het dan echt zit, hoe je er optimaal van kunt genieten en welke highs en lows je relatie ervan kan krijgen, delen mensen in dit hoofdstuk.
Hoofdstuk 4: Jaloezie en onzekerheid
Wie heeft er geen last van? Dat groene monster dat zich af en toe in je vastbijt en het beklemmende gevoel ‘ben ik wel leuk genoeg’? Welke relatievorm je ook hebt, dit gevoel is eeuwenoud en kennen we allemaal. Tijd dus om uit te vissen hoe het werkt, hoe je ermee kan dealen en op welke manier je het een plek kan geven in je liefdesleven.
Hoofdstuk 5: Swingen
Swingers. We lezen en zien er vanalles over…maar klopt dat beeld wel met de realiteit. En hoe doe je dat: samen met je partner én anderen erotische avonturen beleven? Is dat niet super ingewikkeld? Hoe doe je dat als je jaloers wordt en hoe ziet een swingersavond er dan echt uit? De mensen in dit hoofdstuk leggen er alles over uit en je leest ook waarom juist deze vorm aan populariteit wint en hoe dat komt.
Hoofdstuk 6: Vreemdgaan
Niemand zegt het te doen, maar de werkelijkheid is anders. Iedereen kan zo vijf mensen opnoemen waarvan je weet dat ze weleens vreemdgaan. Misschien is het jezelf ook gebeurd. Ondanks dat we het steeds sterker veroordelen, is het ook meteen verbonden aan de keuze om monogaam door het leven te gaan en ligt de verleiding op de loer. In dit hoofdstuk praat ik met vreemdgangers en bedrogenen en kijken we wat de oorzaken zijn, waarom we vreemdgaan nu erger vinden dan vroeger en hoe je relatie vreemdgaan kan overleven.
Hoofdstuk 7: Polyamorie
Een relatievorm waar veel minder mensen ervaring mee hebben, maar die enorm interessant is, is polyamorie. Meer relaties op hetzelfde moment hebben of een relatie met meer mensen op hetzelfde moment. Want hoe kan je alles vinden in een partner? En wie zegt dat liefde minder wordt als je het deelt? In dit hoofdstuk mensen die kort en heel lang samen zijn (meer dan 43 jaar!) en de route die zij af hebben gelegd om lief te hebben zoals zij dat graag willen.
Hoofdstuk 8: Monogamie
Deze kennen we allemaal, want ‘dit is zoals het hoort’, toch? Monogaam zijn, de prina op het witte paard en voor eeuwig gelukkig. Maar even serieus: hoe doe je dat dan?! Hoe hou je het vol, voorkom je sleur en hoe krijg je het voor elkaar om elkaar nog steeds – na al die jaren – de moeite waard te vinden. Waarom dit ideaal zo lastig is en hoe het sommigen nog steeds heel goed leuk, lees je hier. Met tips om het zelf ook te doen.
Hoofdstuk 9: Toekomst en trends
En dan de toekomst. Wat gaat die brengen? Dit boek is heel erg van nu. Van deze tijd, maar deze tijd verandert onwijs snel en technieken en trends volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Wat betekent dat voor de manier waarop we relaties aangaan? Hoe vinden we nog de liefde? Dit hoofdstuk gaat in op de rol van techniek en de trends die we mogen verwachten.
Extra: mijn eigen verhaal
Ik ben 17 jaar samen met mijn man. Dat is op dit moment exact de helft van mijn leven. De norm, maar als ik naar mijn omgeving kijk, ook best uitzonderlijk. In dit boek ging ik op zoek naar de verhalen die ik interessant vond en deel ik ook mijn gedachten met je. Mijn eigen ideeën, fuckups en succesformules. Een beetje dan en vooral tussen de regels door, want dit boek gaat niet om mij, het gaat om jou en om de onwijs mooie verhalen die ons – ook mij – iets leren.
Wil jij het eerste hoofdstuk van ‘Ruimte voor liefde’ al helemaal lezen? Dat kan! Download hem gratis hier! En kun je dan niet meer stoppen, pre-order het boek dan alvast, zodat jij hem het eerste in je digitale of fysieke brievenbus krijgt in februari. Naar welk hoofdstuk ben jij het meest benieuwd?