Er is geen recept om een geweldige schrijver te worden en ook voor een bestseller is er nog geen pasklaar antwoord, maar er zijn wel een paar stappen die helpen om dat voor elkaar te krijgen en om een goed boek te schrijven. Met deze 7 stappen begin je vandaag en groei je direct:

1. Ontspan en observeer

Leer om te ontspannen, jezelf apart te zetten van groepen en om mensen te observeren. De taak van een auteur is om ervaringen op te schrijven, dus het is van belang dat je ontspannen genoeg bent om bijzondere dingen op te merken en gefocust genoeg zodat niets aan je aandacht ontsnapt. Je leert aandacht hebben voor details: hoe het licht valt in de ochtend, hoe die man van op de hoek loopt, hoe kinderen spelen. Die details heb je met schrijven hard nodig.

2. Vind je eigen stem

Als schrijver heb je ontzettend veel competitie. Daarom is het belangrijk dat je je ‘eigen stem’ vindt, die laat zien wie jij bent en waarom jij anders bent dan anderen (dat is zo, maar breng het ook over). Hoe doe je dat? Door eerlijk te zijn naar je lezers, door je eigen gevoelens en ervaringen te gebruiken, door niet te schrijven vanuit een geprojecteerde marktbehoefte maar uit wat jij zelf wilt delen. Ook al schrijf je volledig verzonnen fictie, je boek laat zien wie jij bent, 100% en dat moet je durven toelaten. Zowel tijdens het schrijven als in de periodes daaromheen. Je gevoel is geen afgesloten kamer meer, maar eentje met een open deur.

3. Heb vertrouwen in je schrijven, ook al lukt het niet

Iedereen schrijft slechte eerste versies en misschien zelfs wel slechte eerste boeken. Deal daarmee, het hoort erbij, dus je kunt dat maar beter accepteren. Maar hou wel altijd het vertrouwen in je kunst, ook op de moeilijke momenten in het schrijfproces.

4. Zorg voor een dagelijkse schrijfroutine

Je wordt niet als schrijver geboren, hooguit met een fijne portie talent. En om dat te ontplooien en te benutten, moet je oefenen. Elke dag. Hoe meer ritme er in je schrijven zit, hoe makkelijker het gaat en hoe sneller je vooruitgang boekt. Want een vaste routine betekent discipline en discipline leidt tot succes. Zie het als training: de beste sporters van de wereld moeten ook dagelijks aan de bak om het maximale uit hun capaciteiten te halen.

5. Wees niet bang voor slechte eerste versies

Iedereen weet dat je schrijven pas mooi wordt in de tweede, derde, vierde etc versie. Niet in de eerste. De eerste is altijd matig en dat hoort hij ook te zijn. Zie dat niet als een tegenvaller, maar heb er juist plezier mee. Nu mag het nog ‘shitty’ zijn, geen probleem, daar is de eerste versie voor. Die is voor de ontwikkeling van het verhaal, de situering, de perspectieven. That’s it. Mooi maken komt later. Dus overdenk niet te veel in de eerste versie, dat blokkeert je alleen maar. Schrijf voor je plezier en laat je waar het kan verrassen door het verhaal.

6. Creëer personages die we onthouden

Ieder goed plot komt voort uit de acties van de personages. En deze personages zijn het mooist als je ze als lezer nooit meer vergeet. Hoe doe je dat? Geef een start- en een eindpunt mee in hun karakter. Gedurende je verhaal gebeurt er iets met je personages dat hen verandert waardoor ze op het eind anders zijn dan in het begin. En geef ze gekke eigenschappen, uiterlijke kenmerken, hobby’s, manier van praten etc. Dat helpt natuurlijk ook. Normale mensen zijn er genoeg in de echte wereld, in boeken mag je dat best (zolang het geloofwaardig blijft en past in het verhaal) aandikken.

7. Geef je verhaal een fijne sfeer en levendige details mee

Net zoals je je personages gedenkwaardig maakt, zorg je ook voor een gedenkwaardige omgeving: dat kan de fysieke omgeving zijn die je beschrijft alsof je er echt bij bent, maar ook een tijdsgeest in het verleden, heden of toekomst. Zorg ervoor dat je genoeg details toevoegt waarmee de lezer het beeld voor zich ziet, maar overdrijf niet, zodat de vaart in het verhaal blijft en de lezer zelf ook nog iets aan te vullen heeft. Het toevoegen van een goede sfeer en locatiebeschrijvingen noemen we ‘storyworld’ en brengen je verhaal tot leven.

8. Writersblock verslaan

Weet je even niet meer hoe je verder moet? No worries, dat gebeurt ons allemaal. Probeer er dan niet koste wat kost doorheen te schrijven, want dat werkt averechts. Neem afstand, ga iets anders doen en keer als je je zelfvertrouwen hebt gevonden weer terug naar je dagelijkse routine.

9. Neem je eigen eigenschappen met humor onder de loep en beschrijf ze

Er is niets zo ontwapenend als luchtige zelfkritiek, dus gebruik die. Heb je neurotische trekjes, ben je een neat freak of juist een gigantische chaoot die moeilijk alleen kan zijn: goud waard voor je boek, dus verwerk die in je verhalen.

10. Vind een klankbordgroep

De wereld is vol goede verhalen en er ook hongerig naar. Deel jouw verhalen met een publiek dat erin geïnteresseerd is. Schrijven is een eenzame bezigheid, dus kies ervoor om je resultaat te delen en het van iedereen te maken. De feedback helpt je verder en geeft je motivatie om door te gaan en beter te worden.

Welke tips gebruik jij al om een betere schrijver te worden? Wil je wel dat (business)boek, maar liever niet zelf schrijven, dan kun je ook een ghostwriter inhuren :-). Ik doe dat ook soms, heb je daar interesse in, neem dan even contact op via het contactformulier.

Liefs,

Joyce

 

 

Benieuwd naar mijn nieuwste boek? Check dan mijn boek ‘Ruimte voor liefde’ en lees het eerste hoofdstuk al gratis!